Hlavní obsah

Les Echos: Peking se začíná zbavovat amerických dluhopisů

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína začíná prodávat americké dluhopisy. Uvedl to francouzský list Les Echos. Čína je přitom největším americkým věřitelem. V březnu prodala americké bondy za 4,4 miliardy dolarů (98,3 miliardy korun) a v dubnu za 5,7 miliardy dolarů (127,35 miliard korun). Podle komentátora serveru Bloomberg by rozprodávání dluhopisů poškodilo obě země.

Foto: Choi Bu-Seok, Reuters

Čína začíná prodávat americké dluhopisy, uvedl Les Echos.

Článek

Obchodní válka mezi oběma zeměmi by podle Les Echos mohla tento proces dále urychlit. „Vyhlídka Číny rozprodávající americké dluhopisy by měla přímé a dlouhodobé důsledky pro Spojené státy,” upozornil komentátor serveru Blomberg Brian Chappatta.

„Spojené státy si v žádném případě nemohou dovolit, aby Čína vyprodávala dluhopisy,” varuje s tím, že USA v takovém případě budou mít problém ufinancovat deficity federálního rozpočtu.

Rozprodávání by bolelo i Peking

Chapatta však upozorňuje, že masový výprodej by pro Peking byl nejkrajnější variantou. „Jejich firmy dostávají zaplaceno v dolarech. Na své výdaje ale potřebují jüany,” uvedl.

Čínská centrální banka proto podle něj nakupuje a prodává obě měny tak, aby udržovala kurz na přijatelné hodnotě. „Aby něco vydělali na svých měnových rezervách přesahujících tři bilióny dolarů, lijí dolary do dluhopisů,” dodal Chapatta.

Podle analytika Randalla Woodse Čína zatím k nejkrajnější variantě nesáhla. „Dosud nemáme jediný důkaz, že by Čína používala americké dluhopisy v rámci obchodních jednání s USA,” nechal se slyšet.

Americký prezident Donald Trump rozhodl o uvalení dovozních cel na čínské zboží v celkové hodnotě 50 miliard dolarů (1,12 biliónu korun). Peking Američanům oplatil mimořádnými cly ve výši 25 procent vůči 545 americkým produktům za 34 miliard dolarů (přes 753 miliard korun). [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám