Hlavní obsah

Kypr jako daňový ráj končí, odhadují analytici

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přestože se Kypr podle všeho vyhne hrozícímu bankrotu a obdrží mezinárodní pomoc, středomořský ostrov nečeká v nadcházejících letech žádná selanka. Ekonomika se bude muset přeorientovat na jiné oblasti, než je bankovnictví, a pověst daňového ráje je tak zřejmě u konce. Vyplývá to z vyjádření analytiků oslovených Novinkami.

Foto: Bogdan Cristel, Reuters

Kypr čekají v následujícím období nelehké časy.

Článek

„Kypr nyní jednoznačně čekají těžké časy. Hlavním pilířem jeho ekonomiky bylo bankovnictví, které se nyní musí smrsknout,“ uvedl analytik Jiří Šimara ze společnosti Cyrrus. Další významné sektory jako turismus či v budoucnu možná těžba plynu nedokážou totiž tento výpadek kompenzovat.

Také podle analytika Václava Frančeho z Raiffeisenbank bude muset Kypr v následujících letech přeorientovat celou svoji ekonomiku.

Finanční sektor se podílí na celkovém HDP Kypru zhruba z poloviny a vzhledem k tomu, že jeho velikost bude výrazně omezena, lze očekávat citelný propad HDP. Do roku 2018 musí Kypr velikost bankovního sektoru zredukovat na průměr Evropské unie. „Těžko odhadovat, ale v letošním roce by mohl být pokles HDP až dvouciferný,“ domnívá se analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Nárůst nezaměstnanosti

Jak připomněl Michal Kozub ze společnosti Home Credit, jde o velmi podobnou situaci, jakou před několika roky zažil Island, který se podle dat Evropského statistického úřadu Eurostat propadl o 6,6 procenta. „V podobném rozsahu očekávám i propad nejmenší ekonomiky EU,“ sdělil Kozub.

S tak razantním propadem ekonomiky se samozřejmě pojí spousta problémů v čele se ztrátou pracovních míst a nárůstem nezaměstnanosti. „Pro konkrétní příklad, jak to na Kypru může vypadat, nemusíme chodit daleko, stačí se podívat na situaci v Řecku,“ připomněl Novák.

Soumrak nad daňovým rájem

Podle ekonoma Pavla Sobíška z UniCredit Bank nelze vyloučit řetězové bankroty mnoha firem, které ořezáním vkladů přijdou o veškerý pracovní kapitál. „O peníze ale přijdou převážně zahraniční firmy včetně českých,“ doplnil Sobíšek.

Je tak více než pravděpodobné, že kyperskému daňovému ráji zvoní hrana. Místo, kde firmy  v posledních letech optimalizovaly daně, tak s největší pravděpodobností definitivně skončí. „Lze rovněž očekávat, že většina investorů se z Kypru stáhne, jak jen to bude možné,  pokud tedy ještě bude co stáhnout,“ uvedl Novák.

Nebezpečný precedens

To, co se na Kypru stalo, lze považovat za nebezpečný precedens i pro další, zejména jihoevropské země. „Nyní už není jisté, zda by k podobnému kroku v případě potřeby nepřikročily země jako například Itálie či Španělsko, tedy že by zmrazily vklady nad 100 000 eur a uvalily by speciální daň,“ sdělil Novák.

Z tohoto pohledu nelze vyloučit odliv kapitálu z rizikovějších zemí do tzv. bezpečných přístavů i za cenu menšího výnosu. „Na druhé straně drobní střadatelé v dalších potenciálně rizikových zemích si mohou alespoň krátkodobě oddechnout,“ dodal Novák.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Maskovaní útočníci hodili do pobočky Bank of Cyprus zápalnou láhevVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám