Hlavní obsah

Kvůli zrychlování toyot možná v USA zahynulo až 34 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká vláda obdržela stížnosti, podle kterých v automobilech značky Toyota ve Spojených státech od roku 2000 zemřelo 34 lidí kvůli náhlému zrychlení. Informovala o tom v pondělí agentura AP. Japonská automobilka Toyota Motor již kvůli problémům s nechtěným zrychlováním svolala k opravě přes osm miliónů vozů.

Foto: Heniz-Peter Bader, Reuters

Článek

Americká vláda po podobných opatřeních automobilek obvykle zaznamenává zvýšený příliv stížností. Žádná ze stížností na vozy Toyota zatím nebyla ověřena, napsala agentura AP.

Japonsko se podle dřívější zprávy agentury AP obává, že potíže Toyoty s bezpečností jejích vozů by mohly zhoršit vztahy země s USA. Napětí mezi Washingtonem a Tokiem se zvýšilo poté, co jeden z republikánů ve Sněmovně reprezentantů minulý týden vyzval šéfa automobilky Akia Toyodu, aby vypovídal před americkým Kongresem.

Automobilka v pondělí uvedla, že se stále nerozhodla, zda Toyoda před Kongres předstoupí. Upozornila, že Toyoda ve středu vystoupí na tiskové konferenci, která se bude týkat přístupu firmy ke kvalitě automobilů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám