Hlavní obsah

Kvůli slabé koruně podraží pneumatiky

Praha

Oslabení kurzu koruny vůči euru zdraží pneumatiky na českém trhu o pět až osm procent. Zvýšení cen přijde pravděpodobně v prosinci, vyplývá z informací jednotlivých značek i prodejců.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Z důvodu neočekávaného citelného oslabení koruny v předešlých týdnech plánujeme od 1. prosince zdražení přibližně o pět procent,“ uvedl manažer prodeje společnosti Goodyear Dunlop pro ČR a SR Petr Dvořák.

Prodejci nyní evidují zvýšenou poptávku po zimních pneumatikách, která souvisí s ochlazením a prvním sněžením. Na sezónní obutí přezouvají ti, kteří tak neučinili na přelomu října a listopadu, kdy začala platit povinnost mít za zhoršených podmínek zimní výbavu.

„Motivací rychle pneumatiky koupit je i fakt, že očekáváme mírné zdražení ze strany výrobců a dovozců a to z důvodu oslabení koruny ze strany ČNB. Jako velmi reálné se dle Pneumatiky.cz jeví zdražení v rozmezí o pět až osm procent a to možná už od 1. prosince,“ potvrdil ředitel serveru Pneumatiky.cz Vojtěch Schwangmaier.

Letos se kupovalo za nižší ceny

Česká měna po intervencích ČNB na začátku listopadu oslabila o více než jednu korunu na přibližně 27 Kč/EUR. Změna kurzu se postupně projevuje v cenách dováženého zboží.

Letos přitom motoristé kupovali pneumatiky za nižší ceny než loni. Za zlevněním o pět až deset procent stálo zlevnění surovin i zostřený konkurenční boj u některých preferovaných rozměrů.

Povinnost mít na vozidle zimní obutí za zhoršených povětrnostních podmínek nastává pro motoristy od 1. listopadu a trvá až do konce března. Zimní pneu musí mít také na úsecích označených dopravní značkou „Zimní výbava“.

Reklama

Výběr článků

Načítám