Hlavní obsah

Kvůli ropě zdraží benzín, MHD, potraviny i letenky

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Ceny ropy, které v posledních dnech lámou historická maxima a již brzy zřejmě prolomí psychologickou hranici 100 dolarů za barel (159 litrů), se v blízké době projeví nejen v razantním růstu cen pohonných hmot.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Vyšší ceny ropy, a tudíž i benzínu zdraží mnoho služeb.

Článek

Vyšší ceny benzínu a nafty totiž promítnou dopravci do svých cen a to se pak odrazí v cenách zboží. "Nevýhodou České republiky je nyní fakt, že se u nás daleko více spoléhá na silniční dopravu než na dopravu po železnici," řekl Právu hlavní analytik Patria Finance David Marek.

Více zaplatí lidé i za hromadnou dopravu ve městech či za autobusovou dopravu. "Dopravní podniky by při dlouhodobě vysokých cenách ropy musely vyšší náklady promítnout do cen jízdného," uvedl Marek.

Po nedávném zdražení většiny základních potravin může přijít příští rok další vlna zvyšování cen. "Nafta pro zemědělské stroje patří mezi důležitou součást nákladů zemědělců. Proto by v příští sezóně mohly podražit i zemědělské produkty," prohlásil Marek.

Dá se očekávat i to, že se prodraží dovolené, protože letecké společnosti budou zvyšovat palivové příplatky.

Ropa může být brzy za 120 dolarů

Po překročení hranice 100 dolarů za barel může nastat další skok cen směrem nahoru. "Trh je na tuto psychologickou hranici velmi citlivý. Po jejím překročení může ropa velmi rychle podražit až na 110 či 120 dolarů. Takový nárůst může přijít během několika dnů po zdražení ropy nad 100 dolarů," vysvětlil Marek.

Při současných cenách ropy by mohl benzín podle Marka rychle podražit asi o padesátník, při ceně 120 dolarů by stál Natural 95 asi 35 korun. "Pokud by ovšem ropa vyšplhala ke 150 dolarům za barel, bude benzín stát asi 40 korun," prohlásil Marek.

Dopady tlumí sílící koruna

Útěchou pro spotřebitele může být to, že se zdražování ropy jde ruku v ruce posilování koruny vůči americkému dolaru. To do značné míry dopad do cen pro spotřebitele kompenzuje.

"Loni stál dolar 22 korun, v úterý se prodával za 18,28 Kč a na dohled je hranice 18 korun za dolar," uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora s tím, že ropa ale podražuje rychleji, než sílí kurz koruny.

Česká ekonomika nepociťuje dopady drahé ropy tak silně jako některé jiné země, protože je stále méně orientovaná na energeticky náročnou výrobu. "Jsme v jiné situaci než před 15 lety, kdy jsme byli silně energeticky orientovaná země. Nyní rychle rostou zejména služby, informační technologie či finanční obory," uvedl Pikora.

Podle něho by ceny ropy i po překročení hranice 100 dolarů za barel mohly v dlouhodobějším horizontu přece jen poklesnout. "Pokud by ale tento stav trval několik měsíců, došlo by k růstu inflace a centrální banka by pravděpodobně sáhla ke zvýšení úroků," dodal. To by se projevilo ve zdražení bankovních úvěrů i hypoték.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám