Hlavní obsah

Kvůli krizi přijde v EU o práci 4,5 miliónu lidí

Právo, Jiří Vavroň

Letos kvůli finanční krizi a jejím dopadům na ekonomiky evropských zemí ztratí v Evropské unii práci na 4,5 miliónu lidí. Po setkání se zástupci Evropské komise a evropských odborů to prohlásil šéf sdružení zaměstnavatelů BusinessEurope Ernest-Antoine Seilliére.

Článek

Podle dat, která má Brusel k dispozici, je ale podle něj možné čekat na konci roku v EU míru nezaměstnanosti zhruba 9,5 procenta, případně až kolem 10 procent. „Všechna naše data ukazují, že situace v nezaměstnanosti je vážná. Nezaměstnanost bude narůstat,“ řekl ČTK eurokomisař Vladimír Špidla.

Evropští lídři označují současnou krizi za nejhorší v dějinách EU. Jejími tíživými dopady na zaměstnanost v Unii se bude zabývat i mimořádný summit svolaný českým předsednictvím EU. Tato vrcholná schůzka, o jejímž konání už dříve informoval premiér Mirek Topolánek, se uskuteční v Praze 7. května.

Nezaměstnanost se stává vážnou hrozbou pro budoucí měsíce také v Česku. „Míra nezaměstnanosti v ČR letos zřejmě bude činit osm procent, vyloučit ale nelze ani její nárůst k desetiprocentní hranici,“ odhaduje ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Únor totiž přinesl historicky nejvyšší přírůstek počtu lidí bez práce, míra nezaměstnanosti vzrostla na 7,4 %. [celá zpráva]

Nečasova opatření v dubnu

Nečasovo ministerstvo připravuje vlastní návrhy, jak s krizí bojovat. Podle ministra by mohly být  schváleny oběma komorami parlamentu nejpozději v dubnu. „Já pevně doufám, že tři klíčové návrhy zákonů, které jsou součástí národního protikrizového plánu, to znamená novela zákonu o dani z příjmu, kde se zrychlují odpisy, novela zákona o sociálním zabezpečení, kde se zavádí degresivní sleva na sociálním pojištění, a velká novela insolvenčního zákona by mohly být schváleny oběma komorami nejpozději v dubnu,“ řekl Nečas.

Dodal, že některá opatření exekutivního typu jako programy na podporu školení a vzdělávání zaměstnanců by měla být spuštěna ještě v březnu.

Nečas potvrdil, že jím řízené ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) bude potřebovat více peněz z důvodu stoupající nezaměstnanosti, a s tím souvisejícími vyššími náklady na vyplácení dávek v nezaměstnanosti. „Podpory v nezaměstnanosti budou vyšší než zhruba těch pět miliard nebo šest miliard korun, se kterými se počítalo. Ta částka s vysokou pravděpodobností přesáhne deset miliard korun a my vedeme příslušná jednání s ministerstvem financí, abychom posílili v této věci rozpočtovou kapitolu resortu MPSV jak z interních, tak z externích zdrojů,“ řekl Nečas.

Práci ztrácejí také Poláci či Němci

Problémy s nezaměstnaností řeší i sousedé. Míra nezaměstnanosti v Polsku se na konci února přiblížila 11 procentům. Podle analytiků bude míra nezaměstnanosti kvůli dopadům finanční a hospodářské krize nadále růst. Někteří ekonomové odhadují, že by na konci roku mohla vystoupat až na 16 %. Počet lidí bez práce v Německu by se v letošním roce mohl vyšplhat na 3,7 miliónu.

Vyplývá to ze studie Spolkového úřadu práce. Podle agentury Reuters, která ze studie cituje, je na vině především globální hospodářská recese. Podle nejhoršího scénáře by se počet nezaměstnaných měl v průměru zvýšit o 430 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám