Hlavní obsah

Kvůli cenám energií roste zájem o dřevo, lidé ho často kradou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Zvýšení cen zemního plynu, ale i hnědého uhlí do kamen, pro domácnosti až neúnosné zdražení elektrického topení - to vše přimělo venkov k postupnému návratu k tradičnímu palivu z lesa. Stále častěji jsou proto na lesních cestách vidět auta z připojenými vozíky s plachtou.

Foto: Lenka Pokorná

Členem soutěžního týmu Kern-Liebers CR byl Jakub Rusín z českobudějovické ZŠ O. Nedbala

Článek

Dříví si lze koupit, ale také načerno v tichu narubat. To je také důvod, proč se lesáci před zimou obávají hromadných nájezdů na hvozdy. Protože nejlépe se topí dřívím tvrdým. Tedy i dražším.

Pojistku proti zlodějům dříví uplatňuje Správa Krkonošského národního parku (KRNAP), kde cena za kubík palivového dřeva z jehličnatých stromů začíná na čtyřech stovkách, když dřevo z listnáčů stojí okolo pěti set korun.

"Kradlo se, tak jsme se pojistili. Dřevo necháme v celých délkách nikoliv v metrech. Klády na které nestačí ani vozík těžko někdo ukradne. Navíc hajní si těžbu hlídají a dřevo se neprodleně odváží k odběrateli," popisuje mluvčí Správy (KRNAP) Radek Drahný. Zájem o palivové dřevo zaznamenali v Krkonoších letos stejný jako v loňském roce.

Kradou se nařazené stromy

Podle Karla Matuly, lesního správce na Ostravici v Beskydech, se krade i dřevo již připravené k odvozu, které si zákazník legálně natěží a zaplatí. "Zákazník si to pokácí, nachystá u odvozní cesty a než to stihne odvést, tak se to zratí," řekl Matula.

Také na Novojičínsku šetří policie už podobné případy. "Například v lokalitě u Bílovce 38letý muž z místa pro odkládání vytěženého dřeva odcizil smrkovou kulatinu a způsobil škodu 6100 korun," řekla mluvčí zdejší policie Miroslava Šálková. Soudní dohru už měl lup v dubovém porostu Lesní správy Děčín v revíru Čertova voda v Prostředním Žlebu.

Kradou hlavně chataři

Podle zástupce správce Lesní správy Rychnov nad Kněžnou Libora Pauera jsou často mezi černými těžaři chataři a chalupáři. Majitelé rekreačních objektů totiž spoléhají na to, že se na jejich nelegální dřevorubecké aktivity nepřijde. Možná i z nevědomosti ukradnou dříví, které bychom my byli schopni podstatně lépe zpeněžit než jako palivovou hmotu.

"Oni se automaticky domnívají, že když pokácí nějakou soušku, tak je to palivové dřevo. Kolikrát jde ale i nadále o užitkové dříví, z něhož se dá ještě vyříznout a komerčně využít kvalitní kulatina. Takže v případě chycení je takto podloudně získané palivo vyjde mnohem nákladněji, než kdyby si ho objednali legitimní cestou," dodal lesník.

Vyplatí se těžit legálně

Lesáci i obce se snaží krádežím bránit kromě jiného i cenově výhodnějším prodejem dřeva na stojato, někde dokonce zájemcům nabízejí ze svých porostů prodej již nařezaného metrového smrkového dřeva včetně dovozu.

"Lidé si mohou u nás legálně objednat dříví, které si sami vykácí, z lesa odvezou a pak podle vlastního uvážení zpracují, a to za velmi slušnou cenu. Ročně to představuje dva až dva a půl tisíce kubíků. Lidé tak nemají potřebu krást. Riziko by pro ně bylo až příliš vysoké," konstatoval správce Lesní správy Hanušovice na Šumpersku Milan Doležal.

"Zájem o legální nákup palivového dřeva na podzim pravidelně prudce roste a letošní rok není výjimkou," uvedl ředitel Krajského inspektorátu Lesů České republiky v Českých Budějovicích Karel Trůbl.

Vyšší cena listnáčů

Poznamenal, že zatímco cena jehličnatého palivového dřeva v podstatě kopíruje loňskou, u listnatého palivového dřeva se meziročně zvýšila cirka o 50 procent. Například jeden prostorový metr buku zpracovaný samovýrobou dnes vyjde na jihu Čech na přibližně 50 korun, stejný objem zpracovaného ovšem stojí už 500 korun. Podobný poměr platí i u dřeva z jehličnatých stromů. Samovýroba 20 korun za prostorový metr, zpracovaný pak 250 až 300 korun.

Větší zájem o klasický nákup palivového dřeva zaznamenali podle ředitele Krajského inspektorátu Lesů ČR v Liberci Ludvíka Ričáře i na Liberecku. Cena palivového dřeva přitom zůstala v kraji v podstatě na stejné úrovni jako loni. "V průměru prodáváme prostorový metr za 30 až 60 korun,"  podotkl vedoucí Lesní správy Jablonec Miroslav Kortan. Podle něj je největší zájem o smrk a břízu, ale i borovici či modřín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám