Hlavní obsah

Kuchyňská sada podle hygieniků škodí zdraví

Novinky, fia
PRAHA

Na zdravotně závadnou soupravu kuchyňského náčiní z prodejny Kika upozornil hlavní hygienik ČR Michael Vít. Ze sady pěti kusů naběraček z černého polyamidu se uvolňují karcinogenní látky. Obsahuje také až pětkrát víc olova a chrómu, než povolují hygienické limity.

Článek

Podle vyjádření hlavního hygienika ČR Michaela Víta byla sada kuchyňského náčiní rakouského výrobce Leiner R. podrobena chemickým rozborům a senzorickým analýzám. Z nich vyplývá, že používání soupravy plastových naběraček a lžic je zdraví škodlivé. Distributorem uvedené sady v České republice je firma Kika Nábytek.

Testy sady označené "Set kuchyňských pomocníků 5 ks" prokázaly, že obsahuje pětkrát víc olova a chrómu, než pro tyto těžké kovy povolují hygienické limity. Experti také zjistili, že se z materiálu uvolňují rakovinotvorné aminy. Při testech tepelné zátěže se přišlo na to, že nádobí vykazuje pach, který přenáší i na potraviny. Nebezpečí pro spotřebitele spočívá v kontaminaci potravin rakovinotvornými látkami.

Protože výrobcem je firma pocházející z členského státu EU, není vyloučeno, že se výrobek dováží i do jiných států unie. Ministerstvo zdravotnictví proto bude informovat Evropskou komisi a ostatní členské státy.

Lidé, kteří zdravotně závadné zboží zakoupili, mají nárok na vrácení peněz. Distributor je podle zákona povinen okamžitě stáhnout výrobek z trhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám