Hlavní obsah

Kuba: U fotovoltaiky jde o desítky miliard z kapes občanů ČR

Právo, Vladimír Vácha
Praha

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) v rozhovoru pro Právo mimo jiné uvedl, že pokud byly výkupní ceny energie z obnovitelných zdrojů vyšší, než bylo nutné, bude požadovat co nejrychlejší objasnění celé věci. Jde totiž o desítky miliard z kapes tuzemských občanů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr průmyslu Martin Kuba (ODS)

Článek

Minulý týden konstatovala předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková, že ceny na dotace elektřiny byly počítány špatně a škody mohou jít do desítek miliard. To pro ministra, do jehož kompetence energetika spadá, evidentně není dobrá zpráva.

ERÚ už podal na základě auditu, který údajně ukazuje, že v minulosti byly výkupní ceny nastaveny mnohem výše, než bylo nutné, trestní oznámení. To by ve svém důsledku znamenalo, že lidé a firmy v ČR zcela zbytečně platí za elektřinu z obnovitelných zdrojů více, než počítal zákon. Cena elektřiny je pro průmysl v ČR kritická. Řada firem s tím má vážný problém, protože nemohou obstát v konkurenci a tím se ztrácejí pracovní místa. Budu chtít, aby se tento bod dostal i na vládu a orgány činné v trestním řízení co nejdříve objasnily, zda k pochybení došlo, protože u fotovoltaik jde o desítky miliard z kapes občanů ČR. Myslím, že by měl směrem k policii zaznít i jasný apel z úrovně vlády.

BIS ve své zprávě upozorňovala, že kolem nastavování parametrů podpory energeticky obnovitelných zdrojů probíhal velký zákulisní lobbing a není jasná struktura vlastníků fotovoltaik. Bude se tím vláda zabývat?

Pokud se vytvoří takovýto nesmysl, tak to samozřejmě přitahuje spekulanty, aby odtud vytahali co nejvíce peněz. Veřejné peníze jsou jakoby ničí, a pokud se podniká z veřejných dotací, tak to nikdy nic dobrého nenese. Budu požadovat, aby každý, kdo čerpá peníze na podporu obnovitelných zdrojů, rozkryl svou majetkovou strukturu. Tohle přece není žádné podnikání. Chápu, že má někdo akcie na doručitele. Může k tomu mít řadu osobních důvodů a jako konzervativec budu vždy hájit princip nedotknutelnosti soukromí a tedy i právo mít takovou formu vlastnictví, ale takový subjekt nesmí čerpat peníze z veřejných zakázek a rozpočtů. Chci, aby se celou věcí co nejdříve zabývala vláda. Materiál by se na jednání kabinetu mohl dostat tento nebo příští týden.

Exministr životního prostředí Martin Bursík o průšvihu s dotacemi pro „zelenou“ energii prohlásil, že to byl dobrý úmysl, který byl zneužit. Souhlasíte s tím?

Vidím svět úplně jinak než pan Bursík. Chybou bylo už přijetí zákona o podporovaných zdrojích v roce 2005, u jehož zrodu stál v roli poradce ministra životního prostředí i Martin Bursík. Prošel tehdy díky podpoře ČSSD, Unie svobody, lidovců a komunistů. ODS byla proti. ČR vyrábí dostatek elektřiny, dokonce ji i vyváží, a my se rozhodneme v masovém měřítku podporovat výstavbu fotovoltaických panelů na polích. Jejich instalovaný výkon je dnes 2000 MW, to je stejné jako celý Temelín. Jen s tím rozdílem, že Temelín s touto kapacitou vyrobí 20 procent elektřiny, kterou potřebujeme, a fotovoltaiky pouhá dvě. A na ta dvě procenta ještě všichni doplácíme 30 miliard korun ročně. Ten zákon pod zelenou ideologií nutí lidi a podniky kupovat si za 30 miliard něco, co nepotřebují. Mimochodem, kdybychom tyhle peníze dávali šest let stranou, tak máme zaplacenou dostavbu Temelína a energii za rozumnou cenu pro české rodiny i průmysl.

Takže si spíše rozumíte s předsedkyní ERÚ, která není příznivkyní podpory obnovitelných zdrojů?

Obnovitelné zdroje energie jsou nepochybně technologiemi budoucnosti. Ale nejsou zatím technologiemi přítomnosti. Podporujme jejich vývoj, ale nedotujme provoz nesmyslnými sumami, které ničí naši ekonomiku. Pokud se vymyslí takový ekonomický nesmysl a dotuje se z veřejných peněz, vzniká ideální prostředí pro různé vykuky. Říkat pak, že to byl vlastně dobrý úmysl, jen byl zneužit, je nepochopitelné. Už jsem slyšel hodně komunistů, kteří říkali, že komunismus byl vlastně dobrý úmysl, ale že byl zneužit. Cesta do pekel je vždy dlážděna dobrými úmysly.

Reklama

Výběr článků

Načítám