Hlavní obsah

Která evropská města mají už turistů po krk? CNN jmenuje i Prahu

Novinky, tov

V Barceloně, Benátkách, Dubrovníku a Praze se letos v létě zvedla vlna odporu místních proti „hordám turistů“, kteří dělají rámus, nepořádek a přispívají k růstu nájmů, napsal americký server CNN Money.

Foto: Novinky

Antikonfliktní týmy v ulicích Prahy

Článek

Příjmy z turistiky sice pomáhají ekonomikám k rychlejšímu růstu, podle rezidentů se ale jejich okolí mění v „Disneyland“. Příliv turistů sílí i díky levným letenkám a rostoucí oblibě ubytování v soukromí prostřednictvím služeb jako Airbnb. Zbývá tak méně bytů k pronájmu pro místní, což tlačí na růst cen.

„Řada evropských destinací trpí pod přílišným náporem turistů,“ uvedla nedávno tržní analýza britské společnosti Euromonitor International. Podle ní je zřejmé, že města musí hledat způsob, jak se s vysokou poptávkou turistů vyrovnat.

Antikonfliktní tým v Praze

Prahu loni podle studie společnosti Mastercard navštívilo 5,8 miliónu turistů. Zpravodajka CNN v Londýně Ivana Kotassová, sama původem Češka, připomíná, že turisty láká vedle památek také „pivní kultura“ na rozlučky se svobodou a tahy skupin turistů od hospody k hospodě – které děsí místní.

Pražané proti turistům zatím nedemonstrovali, ale úřady v květnu najaly speciální „antikonfliktní tým“, aby v centru dohlížel na dodržování nočního klidu po desáté hodině. V textu se nepřipomíná, že toto opatření souviselo také se zákazem kouření v hospodách a stěhováním hostů před tyto provozovny. To se projevilo ještě výrazněji právě v turistických zónách.

Prosím, oblečte se

V případě italských Benátek turistika a zdražování vedly k výraznému poklesu místní populace, dodává CNN. UNESCO se obává poškození historických památek, místní zase kritizují znečištění moře od výletních lodí a růst cen.

V Benátkách proběhly demonstrace proti turistům. Úřady přitvrdily v kontrolách prostřednictvím turistické policie a zakázaly vznik nových hotelů. Město také připravilo pro turisty manuál správného chování v jedenácti jazycích. Žádá je například, aby nechodili po městě v plavkách a nesvačili na schodech památek, připomněl server.

Proti turistům protestovali také v Barceloně, kam loni dorazilo přes osm miliónů zahraničních návštěvníků. Došlo i na propíchané pneumatiky autokarů. Úřady za pomoci dobrovolníků kontrolují a pokutují platformy jako Airbnb, k pronájmu je potřeba povolení. Nové hotely nemají šanci.

Španělský premiér Mariano Rajoy se nicméně před časem vyjádřil v tom smyslu, že země si nemůže dovolit „vyhazovat turisty“. Po nedávných teroristických útocích v Barceloně se lidé z turistického ruchu naopak obávají, že to návštěvníky odradí.

Dubrovník: Prokletí Hry o trůny

V chorvatském Dubrovníku loni meziročně přibylo deset procent turistů. Přispělo k tomu natáčení některých scén populárního seriálu Hra o trůny. Ve městě přistává každý den zhruba sedm výletních lodí – další nedostanou povolení. Davy turistů v úzkých uličkách nově sleduje síť bezpečnostních kamer a úřady vydávají varování pro místní před ucpanými pěšími zónami.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám