Hlavní obsah

Krúpa zrušil demonstraci proti Bakalovi ve Švýcarsku, nedostal k ní povolení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Demonstrace, kterou slovenský miliardář Pavol Krúpa chystal před sídlo finančníka Zdeňka Bakaly ve švýcarském Nyonu, na konci června nebude. Úřad města neudělil povolení v takovém termínu a rozsahu, jak Krúpa požadoval. Slovenský finančník nyní zvažuje další kroky, kdy a kde demonstraci uskuteční, řekla mluvčí Krúpovy skupiny Arca Capital Barbora Hanáková.

Foto: Petr Horník, Právo

Zdeněk Bakala, dlouholetý vlastník NWR, majitelky černouhelných dolů. Společnost v nesnázích přenechal loni v únoru skupině Ad Hoc Group.

Článek

Krúpa trval na tom, aby demonstrace trvala čtyři dny. „Ze strany úřadu byla nabídnuta možnost demonstrovat v rozsahu maximálně čtyř hodin, jelikož nelze déle blokovat dopravní komunikaci a zároveň z důvodu konání jiné akce ve stejném termínu. Takto krátká demonstrace není vzhledem k závažnosti situace dostatečně efektivní a neměla by takový účinek, jaký jsme požadovali," oznámila mluvčí.

Akce měla být demonstrací lidí poškozených "vytunelováním" těžební společnosti OKD. Toho se podle Arky dopustili bývalí vlastníci a manažeři firmy OKD a její mateřské New World Resources (NWR), čímž akcionářům, zaměstnancům i daňovým poplatníkům České republiky způsobili škodu v rozsahu desítek miliard korun.

Na demonstraci chtěl dovézt horníky

Podle Krúpy měla demonstrace upozornit osoby zodpovědné za tyto škody na negativní hospodářský i sociální dopad a vyzvat je k převzetí zodpovědnosti. Vlastníkem OKD byl v dané době Bakala, upozornil Krúpa.

Foto: Arca Capital

Pavol Krúpa

V dubnu Krúpa oznámil, že na akci očekává zájem tisíců lidí, především horníků z OKD a nájemníků bývalých hornických bytů, nevyloučil ale ani účast fanoušků Baníku Ostrava. Demonstraci chtěl organizovat jako fyzická osoba a hodlal platit i náklady. [celá zpráva]

OKD se do rukou investiční skupiny RPG Industries vedené Bakalou dostala v listopadu 2004. Bakala se společníky firmu ovládal prostřednictvím společnosti NWR registrované v Nizozemsku. V únoru 2016 se novým vlastníkem NWR stala skupina Ad Hoc Group (AHG), která sdružuje tři britské investiční společnosti. Tři měsíce poté OKD skončila v úpadku.

Žaloby na Bakalu

Společnost OKD později podala na NWR a Bakalu žalobu, v níž po nich žádá více než 24,5 miliardy korun. Na Bakalu a jeho společníka Petera Kadase podal žalobu i insolvenční správce OKD Lee Louda. Žádá, aby vrátili OKD víc než 12 miliard korun, které si v letech 2011 a 2012 vyplatili jako dividendy.

Bývalé hornické byty koupila Bakalou spoluvlastněná firma RPG Industries spolu se společností OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě prodeje bytů je nabídne přednostně nájemníkům za netržních podmínek. To se ale nestalo. Později firmu vlastnící byty koupili noví majitelé.

V OKD se dál těží uhlí, i s dodavatelskými firmami tam nyní pracuje víc než 10 000 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám