Hlavní obsah

Krize v Řecku spustila zlatou horečku, vyrojili se hledači pokladů

Atény

Krize v Řecku probudila v zemi regulérní zlatou horečku. Úspornými opatřeními již dva roky sužovaní obyvatelé shánějí pověsti a mapy o místech, kde jsou údajně ukryty zlaté a či jiné cenné předměty především ze dvou minulých století. Neodrazuje je ani to, že tato činnost je v zemi bez úředního povolení trestná, jak uvádí agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Bylo zvykem, že se tím zabývalo pár skupin, jejichž členové se znali navzájem. Nyní se do toho dal snad každý," nechal se slyšet čtyřicetiletý muž, který se zapojil do kopání v oblasti těžkých bojů za druhé světové války u města Grevena, kde po utíkajících Němcích prý zůstalo i zlato.

Kolem 40 let bylo také pěti mužům, které před několika dny policie zatkla. Skupinka v naději rychlého zbohatnutí neváhala pomocí těžké techniky vykopat v kopci u Greveny patnáctimetrový tunel, jehož vchod ukrývala starou dekou.

Zatím se nic nenašlo

Až pětileté vězení hrozí také sedmi mužům, kteří byli zatčeni poté, co po nocích v touze po zlatě tajně vykopali jedenáctimetrovou šachtu v opuštěném lomu asi 25 kilometrů severně od Soluně.

Dokonce v centru Soluně, která je druhým největším řeckým městem, začali lidé tajně kopat na základě legendy, že v základech jednoho tamního starého tureckého domu byly za bojů s Turky v letech 1860 až 1870 ukryty zlaté mince. Nikdo ale ani zde nic zatím nenašel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám