Hlavní obsah

Krize potopila v USA za dva měsíce 14 bank

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Problémy bankovního sektoru ve Spojených státech stále neskončily. Kvůli globálním otřesům zde jen od začátku tohoto roku zkrachovalo celkem 14 bank. Naposledy tento týden tamní úřady uzavřely Silver Falls Bank ve státě Oregon. O pádu této malé banky informovaly agentury AP a Reuters.

Foto: Jo Yong-Hak, Reuters

Loni zkrachovalo v USA 25 bank, letos již 14.

Článek

Tamní pojišťovací agentura uvedla, že Silver Falls Bank měla na začátku února aktiva ve výši 131,4 miliónu dolarů, tedy asi tři miliardy korun, a dalších 116,3 miliónu dolarů ve vkladech (asi 2,66 miliardy korun).

Účty nyní zkrachovalé banky převezme konkurenční Citizens Bank of Corvallis, která získá i tři pobočky Silver Falls Bank a zároveň odkoupí i některá její aktiva ve výši 13 miliónů dolarů. Během dvou týdnů je to již druhá banka, která ve státě Oregon zkrachovala.

Hypoteční a finanční krize začala na konci loňského léta právě v USA, odkud se doslova přelila do celého světa. Tyto problémy se následně změnily v hospodářskou krizi, která by podle některých odborníků mohla být nejhorší v historii.

Jen ve Spojených státech loni zbankrotovalo celkem 25 bank, přičemž padlo nebo bylo zestátněno několik finančních institucí, které patřily mezi největší a nejdůležitější na trhu.

Problémy mají i evropské banky

Bankroty či vyvlastňování bank se nevyhnuly ani Evropě. Problémy mělo například několik finančních institucí v oblasti Beneluxu. Konkrétně belgický finanční dům KBC, který v Česku vlastní ČSOB, musel od vlády dostat pomoc několik miliard eur.

Výrazně zasaženy byly i další přední evropské banky. Například švýcarská Credit Suisse či německá Deutsche Bank loni hospodařily se ztrátou.

Reklama

Související články

Irsko nalije do dvou bank 200 miliard korun

Irská vláda se rozhodla podpořit bankovní systém země. Do dvou největších bank dá sedm miliard eur, tedy asi 200 miliard korun. Pomocný plán se týká Allied...

Výběr článků

Načítám