Hlavní obsah

Krize potopila polovinu ruských miliardářů

Počet ruských dolarových miliardářů se od počátku krize ztenčil na polovinu a majetek deseti nejbohatších Rusů na třetinu proti loňským odhadům. Hliníkový král Oleg Děripaska klesl na žebříčku největších boháčů z prvního na osmé místo a v čele ho nyní vystřídal jeho obchodní partner Michail Prochorov.

Foto: Alexander Natruskin, Reuters

Oleg Děripaska s výší svého jmění klesl z prvního na osmé místo v pomyslném žebříčku nejbohatších Rusů.

Článek

Vyplývá to z v pondělí zveřejněných údajů časopisu Finans, který spočítal jmění dvou stovek nejbohatších Rusů a sestavil první takový žebříček od propuknutí krize. Ještě loni se experti dopočítali více než miliardového majetku u 101 Rusů, letos jich zbylo 49. To je dokonce ještě méně než v roce 2006, kdy podle tisku žila v Rusku padesátka dolarových miliardářů.

Zatímco loni propustku do první desítky největších boháčů zaručoval majetek ve výši alespoň 15 miliard dolarů (336 miliard Kč), letos stačilo 4,5 miliardy (101 miliard Kč). Celkově majetek deseti nejbohatších Rusů nyní podle časopisu činí necelých 76 miliard dolarů.

Jmění se značně ztenčilo i Děripaskovi

Loňský žebříček vedl jednačtyřicetiletý majitel největší hliníkárny světa Děripaska. Jeho majetek se před krizí odhadoval na 40 miliard dolarů (899 miliard Kč). Děripaska, který je v Česku zmiňovaný hlavně kvůli sporu s českými investory v jedné z největších ruských pojišťoven Ingosstrach, je však v současností silně zadlužený a jeho čisté jmění se podle časopisu ztenčilo na 4,9 miliardy dolarů (zhruba 110 miliard Kč). To stačilo jen na osmé místo.

Žebříčku nyní vévodí jiný čtyřicátník, Prochorov, jehož majetek Finans odhadl na 14,1 miliardy dolarů. Prochorov si zřejmě pomohl i tím, že ještě v dubnu, tedy před vypuknutím krize, prodal Děripaskovi čtvrtinový podíl v podniku Norilsk Nickel, podle odhadů za sedm miliard dolarů v hotovosti.

"Přítel modelek, vězeň z Courchevel (mondénního francouzského lyžařského střediska), snob, zkrátka globální Rus," charakterizoval aktuálně nejbohatšího Rusa časopis. Prochorov před pár lety vyrazil na lyže do Courchevel v doprovodu tolika ruských krasavic, že jej francouzská policie vyšetřovala pro podezření z kuplířství luxusních prostitutek.

Abramovič zůstal druhý

Bývalý čukotský gubernátor a majitel fotbalového klubu Chelsea Roman Abramovič si udržel druhé místo. Ale naposledy se mu časopis Forbes dopočítal majetku za 23 miliard dolarů (518 miliard Kč), nyní Finans odhadl Abramovičovo jmění na 13,9 miliardy USD (313 miliard Kč).

Roman Abramovičfoto: Reuters/Alessandro Bianchi

Třetí příčka patří o generaci staršímu šéfovi novolipeckých oceláren Vladimiru Lisinovi (7,7 miliardy USD), následuje spolumajitel ropného koncernu Lukoil Vagit Alekperov (7,6), dagestánský investor do akcií Sulejman Kerimov (7,5), zakladatel finanční skupina Alfa Michail Fridman (6,1), hlavní majitel Norilsk Nickel Vladimir Potanin (5), Děripaska, majitel firmy Uralkalij Dmitrij Rybolovlev (4,6) a desítku uzavírá ocelář Ališer Usmanov (4,5 miliardy USD).

Z žebříčku vypadl stavbař mrakodrapů Sergej Polanskij, kterému loni 4,35 miliardy dolarů stačilo na 40. místo. Podobný osud potkal i jiné velké hráče v sektoru, jako býval Maxim Blažko, Dmitrij Zelenov či Šalva Čigirinskij. Osud ukázal nepříznivou tvář i investičním bankéřům, jak svědčí případ Rubena Vardanjana, prodávajícího svou investiční banku Trojka dialog Jihoafričanům za 150 až 200 miliónů dolarů, či Alexandra Vinokurova, jehož banka KIT Finans zkrachovala.

Za už jen bývalé miliardáře se podle časopisu mohou považovat majitel supermarketů Sedmoj kontinent Alexandr Zanadvorov, vodky Stoličnaja Jurij Šefler či obchodní partner nejbohatšího Čecha Petra Kellnera z Polymetalu Alexandr Mamut, který na žebříčku klesl na 76. místo s půl miliardou dolarů.

"V Rusku se nyní zdá těžší miliardu zachovat než vydělat," napsal list The Moscow Times. Izvestija označují odhady Finans za optimistické; kdyby se spočítaly i dluhy, mnozí oligarchové by prý byli v minusu. Největším překvapením je podle listu pozice Děripasky, který při dluzích až dvojnásobně převyšujících jeho majetek neměl být do žebříčku vůbec zařazen. Před bankrotem jej však zachránil stát a časopis prý přihlédl i k Děripaskově vlivu.

Reklama

Výběr článků

Načítám