Hlavní obsah

Krize ovlivnila i nehodovost, lidé vyjíždějí méně

Právo, Josef Koukal

Podle předběžných čísel zahynulo v únoru na českých silnicích nejméně lidí za posledních pět let, ubylo i nehod. Za příznivým vývojem přitom nestojí jen práce dopravní policie, ale paradoxně i ekonomická krize. Lidé totiž šetří a se svými vozy méně vyjíždějí.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Článek

Pokles prodeje pohonných hmot zaznamenali v prvních dvou měsících roku všichni Právem oslovení prodejci. „Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku došlo k mírnému snížení prodejů,“ sdělila mluvčí podniku Čepro Lenka Svobodová s tím, že proti celkovému poklesu prodejů pohonných hmot v celé republice je na tom Čepro ještě relativně lépe než jiní prodejci.

Prodej klesl i společnosti Benzina, která loni modernizovala svou síť čerpacích stanic a hospodaření si vylepšila rozšířením nabídky zboží na benzínkách. Podle mluvčí Unipetrolu Blanky Růžičkové navázal letošní pokles prodeje pohonných hmot na loňskou stagnaci. A to i přesto, že cena motorových paliv je letos zhruba o šest korun na litr nižší než loni.

Také mluvčí sítě čerpacích stanic Shell Petr Šindler hovoří o nižších prodejích, zejména u motorové nafty. „Bylo to dáno celkovou situací na trhu po Novém roce, a především sníženým provozem kamiónové dopravy,“ uvedl Šindler.

Výsledkem je méně aut na silnicích a z toho plynoucí nižší nehodovost. Že přímá úměra mezi nehodovostí a spotřebou paliv skutečně existuje, potvrdil Právu i ředitel divize bezpečnosti a dopravního inženýrství Centra dopravního výzkumu Jindřich Frič. „Lze ji doložit statistikami z uplynulých let. Například v letech 2006 a 2007 se křivky nehodovosti vždy odvíjely s mírným zpožděním ve stejném gardu jako údaje o spotřebě,“ řekl Frič.

Zároveň upozornil, že na vývoji nehodovosti se podílí zároveň více faktorů. „Může se projevit i postupný náběh bodového systému a zvýšená dohledová činnost policie nad provozem,“ podotkl Frič.

V terénu je to znát

Policie už nižší hustotu provozu při své práci zaznamenala. „Policisté, kteří denně pracují v terénu, potvrzují, že aut na silnicích v poslední době ubylo,“ řekla Právu mluvčí pražské policie Jolana Číhová. Pražští policisté podle ní před koncem února evidovali téměř o polovinu méně dopravních nehod než ve stejném období od začátku roku 2008.

Hlavním důvodem je samozřejmě to, že od Nového roku řidiči nemusejí hlásit nehody se škodou menší než sto tisíc korun. Příčin je prý ale víc. „Vedle počasí je to právě i ekonomická krize. Méně důležité cesty si řada řidičů raději rozmyslí,“ vysvětluje Číhová.

Předběžná čísla o dopravní nehodovosti za letošní únor vypadají skutečně povzbudivě. Podle součtu z denních statistik zahynulo na českých silnicích v únoru 48 lidí, což je nejméně od roku 2005.

Policie však upozorňuje, že se výsledná měsíční statistika může ještě změnit. „Jsou to jen předběžná čísla. Přesné údaje budeme mít k dispozici až koncem týdne,“ řekl Právu Josef Tesařík z Ředitelství služby dopravní policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám