Hlavní obsah

Krize je zažehnána, časy ruského vydírání plynem jsou pryč, hlásí Porošenko

Kritická situace se zásobováním plynem, která na Ukrajině vznikla v pátek zastavením dodávek energetické suroviny z Ruska, je zvládnutá. Oznámil to v sobotu ukrajinský prezident Petro Porošenko, podle něhož se to podařilo díky výraznému zvýšení množství plynu poskytovaného ze zemí Evropské unie.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

„Kritická situace, která vznikla s dodávkami plynu v souvislosti s pokusem (ruského) Gazpromu přestat plnit kontrakt na dodávky plynu Ukrajině... je už za námi,” prohlásil prezident podle listu Ukrajinska pravda. Dodal, že Ukrajina zvýšila přísun suroviny z Polska, Slovenska a Maďarska a „veškerý deficit je nyní zcela pokryt”.

Sdělil rovněž, že v současné době je v podzemních zásobnících uloženo o dvě miliardy kubíků plynu více, než tomu bylo loni. „Časy ruského vydírání plynem pominuly, nikdo Ukrajinu na kolena nesrazí,” zdůraznil Porošenko. Zároveň dodal, že země zcela plní závazky týkající se tranzitu plynu do EU.

Kritická situace vznikla, když ruská společnost Gazprom v pátek oznámila, že zastavuje Ukrajině dodávky zemního plynu. Rozhodnutí zdůvodnila středečním verdiktem stockholmské arbitráže, který Gazpromu nařídil zaplatit 2,56 miliardy dolarů (53 miliard korun) ukrajinské firmě Naftogaz za tranzit plynu. [celá zpráva]

Ruský energetický gigant současně dal na vědomí, že okamžitě „zahajuje proceduru výpovědi” smlouvy s Naftogazem. Verdikt arbitrážního soudu je totiž podle jeho mínění nevyvážený a poškozuje ruské zájmy.

Ukrajinská transportní společnost Ukrtransgaz hned v pátek upozornila, že rozhodnutí Gazpromu ohrožuje plynulou přepravu zemního plynu ukrajinským, ale i evropským zákazníkům.

Reklama

Výběr článků

Načítám