Hlavní obsah

Křetínský dál investuje v Německu, elektrárna Schkopau bude patřit EPH

Aktualizováno

Společnost EP Power Europe (EPPE) z Energetického a průmyslového holdingu (EPH) podnikatele Daniela Křetínského se stane jediným vlastníkem německé hnědouhelné elektrárny Schkopau. V pátek o tom informoval mluvčí EPH Daniel Častvaj.

Foto: Profimedia.cz

Uhelná elektrárna Schkopau leží ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko

Článek

EPPE prostřednictvím své dceřiné společnosti Saale Energie podepsala dohodu o odkupu přibližně 58procentního podílu v elektrárně od společnosti Uniper a celou elektrárnu převezme s účinností od října 2021. Německo využívání hnědého uhlí postupně opouští, výroba elektřiny z něj má být ukončena do roku 2038.

Dosud měla Saale Energie v elektrárně podíl asi 42 procent. Hnědouhelná elektrárna Schkopau leží ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko a disponuje čistým instalovaným výkonem přibližně 900 megawattů (MW). Pro porovnání, hnědouhelná elektrárna Počerady, která patří k největším uhelným elektrárnám v ČR, má instalovaný výkon pět krát 200 MW.

Cenu transakce firma nezveřejnila. Obchod podléhá schválení německým antimonopolním úřadem.

Aféry pana K. Ve Francii vyjde kniha o českém miliardáři Křetínském

Ekonomika

Německá vláda se v polovině ledna dohodla se spolkovými zeměmi na ukončení výroby elektrické energie z hnědého uhlí, konec je stanoven na rok 2038. Berlín souhlasil, že v rámci plánu poskytne firmám a spolkovým zemím, kterých se změna dotkne, kompenzace v celkovém objemu asi 40 miliard eur (zhruba bilion Kč).

Podle analytika portálu Capitalinked.com Radima Dohnala zapadá oznámená investice do dlouhodobé strategie EPH. „Tato elektrárna má podle Berlína být v provozu do roku 2034, nicméně německá politika je schopna být jednak razantní, jednak svůj názor změnit. Je tedy dost možné, že elektrárna bude odstavena dříve i později,” uvedl.

Křetínský je podle loňského žebříčku časopisu Forbes pátým nejbohatším Čechem s majetkem ve výši 66 miliard korun. Podniká v energetice i v oblasti médií. Je také spolumajitelem fotbalového klubu AC Sparta Praha.

Reklama

Související články

Křetínského EPH klesl zisk na 16 miliard

Energetickému a průmyslovému holdingu (EPH) podnikatele Daniela Křetínského klesl loni meziročně čistý zisk o 27,8 procenta na 16,1 miliardy korun (630 milionů...

Výběr článků

Načítám