Hlavní obsah

Křetínský a Tkáč prodávají 30 procent energetické firmy EPIF Australanům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Investiční fond australské banky Macquarie kupuje 30procentní podíl ve skupině EP Infrastructure (EPIF), která sdružuje infrastrukturní aktiva Energetického a průmyslového holdingu (EPH). V pondělí o tom informovala společnost Macquarie. Cenu firma nesdělila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Podnikatel Daniel Křetínský

Článek

Transakce by měla být dokončena začátkem prvního čtvrtletí 2017, po završení povinného schvalovacího procesu.

Holding EPH, který si ponechá zbývajících 70 procent v EPIF, ovládají finančníci Daniel Křetínský a Patrik Tkáč. Společně drží zhruba dvě třetiny akcií.

Podle analýzy z letošního jara je hodnota podílu mezi 40 až 62 miliardami korun, uvedl IHNED.cz.

EPH v polovině letošního dubna oznámil záměr nabídnout akcie EPIF na burze v Praze a Londýně. Na burzu mělo jít zhruba 15 procent akcií EPIF. Média tehdy uvedla, že podíl v infrastrukturní firmě měl EPH přes burzu vynést mezi 20 až 32 miliardami korun. Na konci dubna se ale EPH rozhodl, že akcie na burze nenabídne.

Křetínský bude majitelem EPH

EPH současně oznámil, že v souvislosti s transakcí dojde ke změně majetkových podílů ve firmě. Křetínský bude vlastnit 94 procent EPH, šest procent management. Skupina kontrolovaná Patrikem Tkáčem by měla získat nejméně 1,7 miliardy eur (46 miliard korun), vyplývá z prohlášení.

„Touto transakcí pro mě a ostatní partnery J dochází k částečné realizaci zisků z mimořádně úspěšného projektu. Takto získaný kapitál, spolu s prostředky, které spravujeme našim klientům, chceme použít na vznik nového silného investičního fondu. Předpokládáme, že budeme investovat především do projektů expartnerů J včetně projektů Daniela Křetínského,“ řekl Tkáč, který je předsedou představenstva J Banky.

Reklama

Výběr článků

Načítám