Hlavní obsah

Křetínský a Kellner koupili doly a elektrárny v Německu

• Aktualizováno

Konsorcium tvořené Energetickým a průmyslovým holdingem (EPH) a jeho finančním partnerem, společností PPF Investments, koupilo německé hnědouhelné doly a elektrárny, které prodávala švédská společnost Vattenfall. Řekl to v pondělí mluvčí EPH Daniel Častvaj. Cenu transakce neuvedl.

Foto: Profimedia.cz

Hnědouhelná elektrárna společnosti Vattenfall v Německu

Článek

O aktiva Vattenfallu měl zájem i ČEZ, nakonec se ale vzhledem k situaci na trhu rozhodl nabídku nepodat.

Proti prodeji hnědouhelných dolů a elektráren v Lužici v pondělí demonstrovaly před berlínskou centrálou Vattenfallu dvě desítky lidí. Ekologičtí aktivisté vyzývají koncern, aby místo prodeje svá zařízení uzavřel.

Ekologové chtějí tlačit na německou vládu, aby se odklonila od uhelné energetiky a stanovila termín pro uzavření všech uhelných elektráren, jako to udělala u jaderných zdrojů.

EPH už v Německu těží

EPH už v současnosti v Německu vlastní těžební společnost Mibrag a firmu HSR, která provozuje hnědouhelnou elektrárnu Buschhaus a povrchový důl Schöningen. Největšími akcionáři EPH jsou podnikatelé Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, kteří společně drží dvě třetiny akcií.

V PPF Investments má menšinový podíl nejbohatší Čech Petr Kellner. PPF Investments funguje nezávisle na finanční skupině PPF, ve které má Kellner majoritu. Kellner přes ni ale investuje do nových projektů.

Koupě Vattenfallu podléhá schválení ze strany švédské vlády a další obvyklé regulaci. Dokončení transakce se očekává ve třetím čtvrtletí letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám