Hlavní obsah

Korupce v Česku bují, myslí si 81 procent manažerů

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V průzkumu mezi českými podnikateli a manažery jich 35 procent uvedlo, že bez úplatku není možné získat veřejnou zakázku. Pro 81 procent respondentů představuje korupce rozšířený jev, vyplývá z aktuálního průzkumu poradenské firmy EY a Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Po každém pátém respondentovi byl v souvislosti s veřejnou zakázkou požadován úplatek.

Z průzkumu vyplývá, že korupce představuje 30 let po sametové revoluci pro české podnikatele a manažery stále velký problém. Podle pětiny respondentů se protikorupční úsilí vlády za posledních pět let dokonce snížilo.

Korupci u nás považuje za velmi rozšířený jev 21 procent respondentů, dalších 60 ji považuje za poměrně rozšířený jev. Za překážku v podnikání navíc korupci označuje 41 procent českých podnikatelů a manažerů.

Unikátní průzkum: 30 let od revoluce trápí lidi nejistota, korupce a úpadek morálky

Domácí

„Takto negativní vnímání korupce je často kritizováno za to, že neodráží skutečný stav věcí, ale v podstatě kopíruje názory médií. Přesto uvedené výsledky reprezentují celkovou atmosféru v podnikatelském sektoru, což má reálný dopad na rozhodování v konkrétních situacích a tím pádem na úroveň etiky v podnikání. Očekávání zkorumpovanosti může zvyšovat vlastní ochotu uplácet,“ komentoval Tomáš Kafka z EY.

Tzv. velkou korupci, tedy korupci v oblasti veřejných zakázek a vazeb mezi podnikateli a politickou sférou, označuje za překážku 30 procent dotazovaných. Drobnou korupci v úřednické sféře považuje za překážku 23 procent respondentů, přičemž pro 47 procent jsou obě tyto formy stejně zatěžující.

Jak korupci řešit?

Při bilanci protikorupčního úsilí vlády za posledních pět let převažuje názor, že se nijak nezměnilo (50 procent respondentů), 29 procent respondentů se domnívá, že se zvýšilo, a 21 procent se domnívá, že se snížilo.

Průzkum EY se uskutečnil letos v září a zúčastnilo se ho přes 600 manažerů a podnikatelů.

Za posledních deset let přesto došlo ke zlepšení. Zatímco nyní 35 procent českých podnikatelů a manažerů říká, že veřejnou zakázku není možné získat bez úplatku, podle průzkumu AMSP z roku 2009 to bylo dokonce 59 procent.

„Od průzkumu AMSP v roce 2010 se situace zlepšila, ale korupce stále představuje významný problém, který brzdí naši ekonomiku. Ve světě se přitom korupce velmi aktivně potírá – ve Velké Británii i Francii vznikla nová protikorupční legislativa a státní orgány v řadě zemí zintenzivnily boj proti korupci a praní špinavých peněz,” dodal Kafka.

Mezi opatřeními na snížení korupce podle průzkumu jednoznačně vede rychlejší a efektivnější fungování justice, které preferuje 49 procent respondentů. Podnikatelé vidí, že vyšetřování a soudní proces řady složitých korupčních kauz se řeší mnoho let a na konci často chybí jasný exemplární trest. S odstupem pak následuje volání po větší transparentnosti vládních úřadů, omezení dotací nebo přísnější postihy za korupci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám