Hlavní obsah

Koruna znovu láme rekordy vůči dolaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Koruna od středečního rána pokračuje v posilování vůči dolaru. Krátce po zahájení obchodování se vyhoupla na 27,44 Kč/USD, čímž opět zvýraznila svou nejsilnější úroveň od ledna 1997. Šestiletému rekordu napomohl další propad americké měny na světových trzích.

Foto: Pavel Kalina

Adriana a její nejhezčí dýně

Článek

Před 10:30 se koruna obchodovala dokonce za 27,55 Kč za dolar, uvedl dealer České spořitelny Viktor Mikulecký.

K euru koruna dopoledne mírně oslabila o několik haléřů na 31,38 Kč/EUR. Tento pohyb byl podle Mikuleckého reakcí na zpevnění společné evropské měny k dolaru. Euro v noci posílilo až na 1,145 USD/EUR poté, co se zvýšila očekávání na budoucí snížení úrokových sazeb v USA.

Slabý dolar však již začíná komplikovat život řadě vývozně orientovaných firem, upozornila analytička Volksbank Markéta Šichtařová. České podniky, které vyváží do dolarových oblastí, čekají podle ní v následujících měsících těžké časy. Jejich jedinou možností, jak s nepříznivým kurzem bojovat, je zajištění na derivátovém trhu, dodala.

Špidla chce slabší korunu a nižší úroky

Oslabení koruny by kromě exportérů uvítal i premiér Vladimír Špidla, který se v rozhovoru pro agenturu Reuters vyslovil pro další snížení úrokových sazeb. "Naší ambicí je stabilizovat směnný kurz. Pokud by koruna poněkud klesla, bylo by to dobré," řekl Špidla na návštěvě Frankfurtu.

Podle něho bylo loňské zvýšení kurzu koruny o 16 procent pro domácí vývoz příliš velkou zátěží. Premiér v rozhovoru apeloval na centrální banku, aby omezila náklady na úvěry a dále tak snížila hlavní refinanční sazbu. Tu stlačila banka naposledy v lednu o čtvrt procentního bodu na 2,5 procenta. "Přivítal bych, kdyby byly úrokové sazby nižší," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám