Hlavní obsah

Koruna záhadně posílila

Novinky, Tomáš Holý
Aktualizováno

Česká měna v úterý odpoledne opět výrazně posílila. Během dne její kurz vůči euru zpevnil zhruba o 40 haléřů. Pro analytiky je však současné posílení malou záhadou, protože se neobjevily žádné zásadní zprávy, které by měnu podpořily. Podle serveru Patria Online se kurz koruny kolem 15. hodiny pohyboval kolem 27,85 Kč/EUR, vůči dolaru měna také posílila, a to na 22,00 Kč/USD.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Krátce po 17:00 byla koruna proti pondělnímu závěru k euru silnější o zhruba 35 haléřů na 27,85 Kč/EUR a k dolaru o více než 20 haléřů na 22,18 Kč/USD.

Analytik Komerční banky Miroslav Frayer Novinkám řekl, že zatímco například maďarský forint či polský zlotý posílily jen mírně, koruna už během dne zpevnila zhruba o čtyřicet haléřů. „Není žádná zpráva, která by zatím stála,“ uvedl.

Podle něj lze jen spekulovat o tom, zda povolila jistá averze investorů vůči koruně a také tuzemské ekonomice. V posledních dnech se totiž jak na summitu EU, tak z České národní banky ozvaly hlasy, že skutečně není možné „dávat do jednoho pytle“ ekonomiky všech zemí střední a východní Evropy. „To mohlo korunu podpořit, ale je to spíš spekulace,“ uvedl Frayer.

Česká republika se totiž v poslední době dostala pod tlak poté, co byla srovnávána například s Ukrajinou či Maďarskem, které jsou těžce zasaženy hospodářskou krizí. Nyní však odborníci ujišťují, že ČR má nejstabilnější ekonomiku v rámci celého regionu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám