Hlavní obsah

Koruna skokově posílila, dolar dostal "výprask" od bankéřů

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká měna ve čtvrtek dopoledne prudce posílila vůči americké měně, a to o desítky haléřů. Může za to rozhodnutí americké centrální banky o podpoře ekonomiky, to se však neblaze projevilo na síle dolaru.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle serveru Patria Online koruna během dopoledne zpevnila o šedesát haléřů a dostala se pod hranici 20 korun za dolar, konkrétně až na 19,94 Kč/USD. Naopak proti euru česká měna stagnuje a drží se pod 27 Kč/EUR.

"Jednání Fedu přineslo pro dolar nemilé zprávy. Sílící spekulace o začátku nákupu státních dluhopisů se potvrdily a Fed navíc překvapil agresivitou svého přístupu,“ komentoval analytik Tomáš Vlk z Patria Finance.

Americká centrální banka totiž ve středu rozhodla, že pomůže tamní ekonomice tím, že prostřednictvím nákupů dluhopisů do ní nalije 1,2 biliónu dolarů. To však výrazně oslabilo americkou měnu. [celá zpráva]

"Nečekaná výše podpory Fedu vyvolala na trzích velkou odezvu. Americký dolar se prudce propadl, akciové trhy a cena zlata se vydala vzhůru. Tento krok Fedu krátkodobě pomáhá k optimismu na trzích a snižuje averzi k riziku. Z dlouhodobého hlediska ale způsobuje obavy z obrovského zadlužování Spojených států a z obrovských inflačních rizik, které další nalévání peněz do ekonomiky vyvolá,“ komentoval analytik společnosti Citco Jiří Šimek.

:. Vývoj kurzu koruny vůči dolaru za poslední tři měsíce

FOTO: Patria Online, Bez zdroje

Česká měna zejména na konci loňského a začátkem letošního roku výrazně oslabovala vůči oběma světovým měna. Doslova spadla na svá několikaletá minima. V posledních týdnech však trend obrátila, a to zejména díky slovní intervenci České národní banky.

Díky tomu kurz koruny zpevnil o desítky haléřů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám