Hlavní obsah

Koruna se k euru drží kolem 26,60. Větší výkyvy ještě přijdou, odhaduje analytik

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kurz české měny k euru se v pátek ráno pohybuje kolem 26,60 koruny za euro. Česká národní banka (ČNB) ve čtvrtek po poledni ohlásila konec intervencí proti koruně. Ta vzápětí začala posilovat, nejsilnější zatím byla ve čtvrtek na kurzu 26,56 CZK/EUR vyplývá z dat serveru Patria.cz.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu koruny k euru

Článek

„Reakce po vyhlášení exitu (ukončení intervencí) byla překvapivě klidná na to, jak výrazně je koruna překoupená a v jakém objemu musela ČNB od září 2016 intervenovat,” řekl ekonom ING Jakub Seidler.

„Současná úroveň kurzu ještě není pro uzavírání pozic dostatečně zajímavá. Koruna tak začne být podle našeho názoru výrazněji vyprodávána až při silnějším kurzu alespoň kolem 26 korun za euro. Vysoká volatilita kurzu koruny a případné skokové oslabení může teprve nastat v následujících dnech či týdnech,” odhaduje.

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka je kurz zatím poměrně stabilní i díky tomu, že ČNB zůstala na devizovém trhu aktivní a výkyvy koriguje mírnějšími intervencemi. „Kurzový závazek je minulostí, intervence ČNB však pokračují,” uvedl Novák.

Možné posílení i pod 26

Guvernér ČNB Jiří Rusnok nicméně na tiskové konferenci ujišťoval, že centrální banka chce dát v prvních dnech prostor trhu - nabídce a poptávce. Do budoucna se ČNB nevzdává možností intervenovat, pokud by koruna posilovala podle jejich názoru příliš. O jakou hranici jde, banka záměrně neuvádí.

„V několikatýdenním nadhledu je velmi obtížné odhadovat, kterým směrem se bude koruna ubírat. Posilování koruny směrem k hladině 26 CZK/EUR či lehce pod tuto hladinu je však mírně pravděpodobnější. Každopádně nelze vyloučit ani krátkodobé oslabení koruny nad hladinu 27 CZK/EUR,” očekává ekonom.

Bankovní rada ČNB ukončila intervence ve čtvrtek 6. dubna, tedy týden po konci prvního čtvrtletí, což byl termín, dokdy je slibovala držet. Podle guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka již nejsou nezbytné hlavně proto, že inflace bezpečně překonala dvouprocentní hranici, což byl cíl centrální banky. Intervence zavedla v listopadu 2013 v obavách z deflace. Dohromady do současnosti natiskla koruny a nakoupila eura za víc než dva bilióny korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám