Hlavní obsah

Koruna reagovala na pád vlády rychlým oslabením

Novinky, Tomáš Holý

Česká měna ve středu dál reaguje na úterní vyslovení nedůvěry vládě premiéra Mirka Topolánka, které se odráží i na vývoji jejího kurzu vůči oběma hlavním světovým měnám. Během několika hodin koruna smazala velké zisky z předešlých dní. Novinkám to potvrdil analytik Komerční banky Jiří Škop.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Londýnští hráči budou vyplašeni, než se v situaci zorientují, a raději budou korunu prodávat," uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora s tím, že česká měna může oslabovat ještě dál.

V úterý odpoledne se koruna obchodovala pod hranicí 27 Kč/EUR a 20 Kč/USD. Po vyslovení nedůvěry však přišel rychlý pád, který se po zahájení středečního obchodování ještě prohloubil. Podle serveru Patria Online se po deváté hodině koruna dostala až na 27,26 Kč/EUR a 20,28 Kč/USD.

"Obecně oslabily i okolní měny. Kvůli vládě koruna oslabila až o dvacet haléřů,“ uvedl Škop a dodal, že na měnu působí i vlivy, které oslabují veškeré regionální měny. Úterní pád vlády se na oslabení projevil zhruba z poloviny.

Pád české vlády odrazuje investory od celého regionu

"Oddělit českou korunu od zbytku středoevropského regionu je mimo rozlišovací schopnost zahraničních investorů. Nedůvěra české vládě vrhá větší stín na politickou stabilitu celého regionu a situace je o to složitější, že nedůvěra vládě přichází v době krize,“ komentoval analytik společnosti Citco Tomáš Volf.

Podle něj je možné, že i v následujících dnech budou investoři propadat mírné panice a budou se snažit stahovat aktiva ze středoevropských měn, které by tak mohly nadále oslabovat. "Dalším důvodem k oslabení může být také to, že po dnešním hlasování končí vláda, která vykonávala protikrizové kroky,“ uzavřel Volf.

Reklama

Související články

Topolánkova vláda padla

Opozici se v úterý na pátý pokus podařilo sesadit koaliční kabinet Mirka Topolánka (ODS). Při hlasování na mimořádné schůzi Sněmovny opoziční strany ČSSD...

Výběr článků

Načítám