Hlavní obsah

Koruna posunula maximum k dolaru těsně nad 24,30 Kč/USD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká měna v pátek vůči dolaru vytvořila nový rekord. V závěru obchodování posílila až na 24,35 Kč/USD, což po 17. hodině ještě mírně vylepšila těsně nad 24,30 Kč za dolar. Předchozí maximum tak posunula zhruba o osm haléřů. Důvodem korunových zisků je oslabení dolaru vůči euru na historické minimum. Vyplývá to z informací dealingu Komerční banky.

Foto: N.K.N. Jemnice

Premiéra úspěšné komedie Antonína Procházky bude v Jemnici 24. března 2017

Článek

Vůči euru dnes koruna nejprve díky příznivým výsledkům zahraničního obchodu za září posílila zhruba o čtyři haléře na 31,42 Kč za euro, v průběhu dne se ale začala vracet a obchodování končí zpět na 31,46 Kč za euro.

Obchodní bilance skončila letos v září přebytkem 3,2 miliardy korun. Výsledek mírně předčil očekávání trhu, který odhadoval kladné saldo dvě miliardy.

"Spekulanti byli sice příjemně povzbuzeni dobrými výsledky zahraničního obchodu, ale kurz jim přišel již atraktivní k prodeji korun," uvedl Vladimír Pikora z Volksbank.

Dolar během dne nejprve povzbudila statistika z amerického trhu práce, která ukázala, že přibývá nových pracovních míst. "To si trh přeložil jako signál, že úrokové sazby v USA vzrostou," řekl Pikora. Tento optimismus ale netrval dlouho a štafetu opět převzala jednotná měna, když západoevropští politici prohlásili, že jim silné euro nevadí.

Příští týden bude domácí devizový trh sledovat zejména pondělní inflační čísla. Analytici oslovení ČTK v průměru odhadují, že spotřebitelské ceny proti září vzrostly o 0,3 procenta a meziroční inflace tak zrychlila tempo na 3,2 procenta ze zářijových tří procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám