Hlavní obsah

Koruna pokořila další rekordy vůči dolaru i euru

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Česká měna pokračuje ve své "spanilé jízdě". V úterý odpoledne totiž vylepšila svá historická maxima vůči oběma světovým měnám. Proti dolaru se obchodovala za 15,05 Kč/USD a vůči euru za 23,76 Kč/EUR. Novinkám to potvrdili analytici Komerční banky.

Článek

V posledních dnech se tuzemská měna obchoduje stále blíže hranici 15 korun za dolar. Již v pondělí Novinkám analytik Komerční banky Jan Vejmělek sdělil, že je to způsobené zejména slábnoucím dolarem na světových trzích.

To nutí investory hledat jiné měny. V jejich hledáčku se tak umisťují ty středoevropské.

Podle Vejmělka americká měna ztrácí kvůli špatným makroekonomickým údajům. Navíc slabý dolar žene vzhůru ropu. Cena za barel se v pondělí dostala nad 140 dolarů.

Silná koruna si už také vybírá daň u exportérů. Například před něcelým měsícem oznámila oděvní společnost OP Prostějov, že kvůli posilující měna ji nutí zavřít některé závody.

Koruna bude zřejmě posilovat nadále

„Protože se obáváme, že dolarový výhled zůstane minimálně v krátkém období negativní, může poptávka po české měny nadále zůstat vysoká a tlačit na pokračující posilování české měny,“ dodal Vejmělek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám