Hlavní obsah

Koruna opět pokořila dolar

PRAHA

Koruna prolomila ve středu další rekord vůči dolaru. Obchoduje se za 21,20 Kč/USD. K euru koruna také posílila, a to na 27,94 Kč/EUR. Za růstem je posilování eura vůči dolaru.

Článek

Koruna láme rekordy k dolaru již druhý týden v řadě. Naposledy dosáhla koruna maxima k dolaru ve úterý, kdy se obchodovala za 21,28 Kč/USD. 

Od minulého týdne tak koruna posílila zhruba o 60 haléřů k dolaru. Posilování koruny vůči dolaru pramení z pohybů na eurodolarovém trhu.

Dolar se v úterý po zveřejnění amerických statistik, ve kterých převládaly negativní zprávy, propadl na 1,318 USD/EUR. Ve středu se obchodoval na 1,3175 USD/EUR.

"Dochází tady k přeceňování problému, že koruna nebývale posiluje. Jsou to přehnané obavy. V realitě koruna posiluje malinko pomaleji než v průměru posilovala za poslední čtyři roky. Nominálně koruna posílí ročně o tři až čtyři procenta, " sdělila Novinkám analytička společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

"Je to jen jeden z výkyvů. Tempo posilování koruny nemá nečekaný vývoj. Naopak co je překvapivé, je vývoj na eurodolarovém trhu. Euro dosahuje maxim k dolaru. Naše ekonomika je ale navázaná hlavně na eurozónu. Podniky, které vyváží na dolarový trh, se s posilováním koruny k dolaru vyrovnají. Naše ekonomika je schopná zvládat posilování k dolaru mnohem lépe než posilování k euru," uvedla Šichtařová.

Koruna nedávno překonala i rekord k euru. Na začátku listopadu se kurz dostal na 27,92 koruny za euro. [celá zpráva]

Koruna už dlouhodobě posiluje. Spotřebutelé to nejvíce mohou zpětně pocítit na cenách benzínu. Kurz se promítá do cen na benzínových stanicích. Silná koruna znamená snížení nákladů na cesty do USA.

Na české vývozce nemá vysoký kurz k dolaru takový vliv jako vysoký kurz eura, protože na dolarové trhy čeští exportéři vyvážejí jen málo.

Reklama

Související témata:

Související články

Koruna je nejsilnější v historii

Česká měna v pondělí překonala své historické maximum k euru, posílila na 27,92 Kč za euro. Své dosavadní maximum ze srpna 2006 tak vylepšila o čtyři haléře....

Koruna dál láme k dolaru rekordy

Česká koruna ve středu odpoledne zlomila opět rekord vůči americkému dolaru. Kurz dosáhl hodnoty 21,63 Kč/USD z dopoledních rekordních hodnot 21,66 Kč/USD....

Koruna láme jeden rekord k dolaru za druhým

Česká měna v pátek opět dosáhla nového maxima k dolaru. Obchoduje se na úrovni 21,38 Kč/USD. Příčinou je oslabování dolaru vůči euru na světových trzích....

Výběr článků

Načítám