Hlavní obsah

Koruna k dolaru ještě stoupne, dlouho ale nevydrží

Novinky, alt
PRAHA

Česká koruna k americkému dolaru v posledních dnech neustále klesá. Ještě před třemi měsíci se dolar prodával za 21 korun, nyní je to už 19,90 koruny. Důvodem pádu dolaru jsou spekulace a očekávání na americkém trhu.

Článek

Podle Miroslava Frayera z Komerční banky bude dolar oslabovat nejméně do příštího týdne. Koruna by mohla posílit až na hodnotu 19,50 Kč/USD.

Právě příští úterý bude americká centrální banka (Fed) rozhodovat o úrokových sazbách. Nikdo nepochybuje, že klesnou. Spekuluje se už jen o tom, jestli to bude o čtvrt, nebo dokonce o půl procentního bodu. Právě spekulace, že by snížení mohlo být výraznější, žene dolar dolů.

Sazby nutí Fed snižovat špatná čísla americké ekonomiky. Růst není podle očekávání, část vlivu má i probíhající krize úvěrů. Hlavním důvodem jsou ale výsledky zaměstnanosti. "Všechno je to reakce na páteční data z trhu práce, která byla opravdu negativním překvapením," řekl Novinkám Frayer.

Právě v pátek, po informaci, že počet volných pracovních míst je v USA mnohem nižší, než se předpokládalo, začal dolar padat.

Silná pozice nevydrží

Z dlouhodobého hlediska by se ale měla situace uklidnit. Slabý dolar se podle analytiků zase vzpamatuje. "Kurz by se ke konci roku mohl vrátit zpět k 21 korunám," soudí Frayer.

Vývoj kurzu dolaru ke koruně v posledním roce.

Slabý dolar české ekonomice neškodí

Kurz koruny k dolaru se odvíjí od kurzu eura. Zatímco růst koruny k euru většinou vyprovokuje české firmy k velkým nesouhlasným reakcím, růst dolaru je nechává klidnými.

Pro ekonomiku má slabý dolar vliv spíše pozitivní, klesají ceny zboží, které se za dolary nakupuje, tedy především ropy a také výrobků z Asie.

Naopak klesající euro znamená pro české vývozce nižší výdělky, protože za eura své zboží prodávají. Na dolarové trhy ael vyvážejí české firmy minimálně.

K euru začne měna posilovat

Koruna v posledních dnech mírně posiluje i k euru, v řádu měsíců se ale její kurz výrazněji nehýbe. Investoři totiž korunu používají pro tzv. carry trade obchody, To znamená, že měnou financují nákupy jiných měn. (láká to k tomu nízké úročení v Česku), a její kurz tak klesá.

Tento jev ale podle Frayera nebude v budoucnu hrát takovou roli. Investoři nyní začínají obchody rozvazovat. Kurz se ale bude hýbat jen minimálně. Komerční banka očekává růst koruny k euru na začátku příštího roku na hodnotu 27,40 Kč/EUR. Nyní je hodnota asi o dvacet haléřů vyšší.

Reklama

Související témata:

Související články

Dolar poprvé v historii spadl pod 20 korun

Poprvé pod hranici dvaceti korun se na chvíli v pátek dostal kurz koruny vůči dolaru. Uvedl to server Patria Online. Důvodem zpevnění koruny byl propad...

Koruna je k dolaru na dalším rekordu

Česká koruna ve středu dopoledne opět posunula své rekordní maximum k dolaru. Obchodovala se za 19,89 Kč/USD. Důvodem jsou spekulace investorů, kteří očekávají...

Výběr článků

Načítám