Hlavní obsah

Koruna je nejsilnější v historii

Novinky, jos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Koruna se v pondělí ráno dostala na novou rekordní úroveň ke společné evropské měně a obchodovala se za 27,40 Kč/EUR. Česká měna tak překonala vůči referenční měně rekord 27,41 Kč/EUR z prosince 2006 a je nejsilnější v historii.

Článek

Před 12:00 stála koruna na 27,43 Kč/EUR. Vůči dolaru se česká měna obchodovala před polednem nedaleko maxim na 19,78 Kč/USD.

"Z hlediska aktuálních událostí není pro posílení žádný bezprostřední důvod, nebyly oznámeny žádné nové ekonomické ukazatele ani nová rozhodnutí. Koruna ale reaguje na obchodování na zahraničních trzích, kde se investoři bojí před jednáním americké centrální banky otevírat nové spekulativní pozice," řekl Novinkám analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Tyto spekulativní tlaky podle něj tedy vymizely a nyní působí zejména perfektní makroekonomické údaje českého hospodářství. Podle Pikory posílení koruny pomohla také ČNB, která v letošním roce třikrát zvýšila úrokové sazby.

"Koruna se nyní vrátila do starých kolejí. Dlouhodobě lze očekávat posilování až na 27 korun a do roka dokonce až na 26,50 korun za euro," předpověděl pro Novinky Pikora.

Rekordy i k dolaru

K dolaru se koruna obchoduje blízko maxim na 19,77 Kč/USD. Domácí měna minulý týden poprvé ve své historii posílila pod hranici 20,00 Kč za dolar, nejsilnější byla ve čtvrtek na 19,75 Kč/USD.

Silná měna zlevní dovoz, ale ztíží situaci exportérům

Pro české spotřebitele posilující koruna podle analytiků znamená zlevnění dováženého zboží ze zahraničí, především elektroniky, oblečení, a také zájezdů do ciziny. Větší konkurence by mohla podle odhadů propuknout i na trhu osobních aut.

Za eura se rovněž do země dováží řada potravin, a proto nelze vyloučit ani další cenovou válku mezi supermarkety.

Na druhou stranu čeští exportéři podle analytiků ztrácejí cenovou konkurenceschopnost na zahraničních trzích a silná koruna se negativně může promítnout do jejich hospodářských výsledků. Rovněž slabý dolar je pro českou ekonomiku spíše přínosem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám