Hlavní obsah

Koruna dramaticky oslabuje kvůli krizi v Řecku

Novinky, Tomáš Holý

Česká koruna společně s ostatními regionálními měnami a eurem neustála dramatické otřesy na trzích. Ty čelí obrovskému tlaku kvůli zadlužení Řecka. Koruna tak oslabila na více než roční minima vůči dolaru.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Největší ztráty utrpěl polský zlotý, který oslabil o 1,5 %, následovaný maďarským forintem a českou korunou,“ komentoval analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Podle informací serveru Patria Online se česká měna ve středu odpoledne obchodovala na 20,30 Kč/USD, což je nejhorší výsledek za poslední rok. Proti euru koruna rovněž oslabila, a to přes hranici 26 kč/EUR. Vůči oběma měnám se kurz propadl o několik desítek haléřů jen během středečního obchodování.

Kromě měn se v posledních dnech ve víru propadů ocitají i akciové trhy, a to po celém světě. Ve středu investory nejvíce zasáhla zpráva, že „řecká nákaza“ by se mohla přelít do dalších zemí Evropy. Nezávisle na sobě to řekli šéf Mezinárodního měnového fondu Domonique Strauss-Kahn a německá kancléřka Angela Merkelová. [celá zpráva]

„Další olej do ohně situace na trzích přineslo vyjádření ratingové agentury Moody’s, která zahájila proces přehodnocování portugalského ratingu s pravděpodobným snížením dosavadního hodnocení 'Aa2' o jeden až dva stupně,“ komentovali analytici z Patrie. Portugalsko patří mezi ty země, které by se mohly octnout také ve finančních potížích.

Pražská burza oslabuje také

Nutné je dodat, že právě ratingové agentury hrají v současném chaosu v Evropě velkou roli. Agentura Standard & Poor's, totiž jako první výrazně snížila hodnocení Řecka již na podzim. Naposledy to učinila před několika dny. Následně bylo jasné, že země se neobejde bez mezinárodní finanční pomoci.  [celá zpráva]

Pražská burza zahájila středeční obchodování poklesem a během dopoledne své ztráty ještě rozšířila. Hlavní index PX v 11:00 ztratil 1,50 procenta na 1237,3 bodu, vyplývá z výsledků burzy. Index táhnou dolů zejména bankovní tituly, v červených číslech je ale většina titulů.

Reklama

Související články

Euro kvůli Řecku nadále padá

Jednotná evropská měna dosáhla dalších minim vůči dolaru. Euro je stále pod tlakem kvůli dluhům Řecka. Obavy investorů z osudu země zatím nezmírnila ani...

Výběr článků

Načítám