Hlavní obsah

Koruna dál láme k dolaru rekordy

– PRAHA

Česká koruna ve středu odpoledne zlomila opět rekord vůči americkému dolaru. Kurz dosáhl hodnoty 21,63 Kč/USD z dopoledních rekordních hodnot 21,66 Kč/USD. Dosavadní rekord byl 21,72 Kč/USD. Důvodem je posilující euro vůči dolaru na světových trzích.

Článek

"Je to dobrá zpráva pro českou inflaci a obchodní bilanci, zlevní se dovoz ropy a plynu. Můžeme se těšit na levnější benzín. Na počátku příštího roku by opět měl zlevnit plyn," řekl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Předpokládá, že v prvním čtvrtletí roku bude dolar stát dvacet korun.

Koruna nedávno překonala i rekord k euru. Na začátku listopadu se kurz dostal na 27,92 koruny za euro. [celá zpráva]

K euru se kurz dolaru se ve středu dostal na úroveň 1,287 USD/EUR.

Kliknutím na graf jej zvětšíte.

Koruna už dlouhodobě posiluje. Mezi důvody patří příliv zahraničních investic, přebytek obchodní bilance a růst ekonomiky. Silná koruna znamená snížení nákladů na cesty do USA nebo na zboží dovážené ze Spojených Států. Na druhou stranu klesají výdělky českým exportérům, jejichž zboží se pro zahraniční zákazníky prodraží. 

K euru se koruna ve středu obchodovala za 27,95.

Reklama

Související témata:

Související články

Koruna rekordně silná k dolaru

Česká měna ve čtvrtek posílila vůči dolaru až na 21,72 koruny za USD. O čtyři haléře tak překonala teprve týden starý rekord z 10. srpna a je vůči dolaru...

Koruna je nejsilnější v historii

Česká měna v pondělí překonala své historické maximum k euru, posílila na 27,92 Kč za euro. Své dosavadní maximum ze srpna 2006 tak vylepšila o čtyři haléře....

Výběr článků

Načítám