Hlavní obsah

Koronavirus straší i české firmy, váznou dodávky z Číny

Právo, Jakub Svoboda

Dopady epidemie koronaviru, která děsí Čínu a dusí její ekonomiku, začínají pociťovat i české firmy. Kvůli omezení nebo zastavení výroby v čínských továrnách váznou například dodávky součástek do elektroniky, počítačů nebo mobilů. Některé firmy mají zboží zablokované v čínských skladech.

Foto: Xiao Yijiu, ČTK/AP

Lidé v provizorním karanténním centru vytvořeném ve sportovním centru ve Wu-chanu.

Článek

Problémů se obávají zejména společnosti kompletující různé telekomunikační, zabezpečovací či zábavní systémy nebo výrobci osvětlení a zařízení průmyslové automatizace. Čína ve velkém dodává například LED světelné zdroje, solární panely, elektrosoučástky, různá čidla a senzory i celé obvody a baterie.

„Něco mohou firmy samozřejmě sehnat jinde, ale obvykle za vyšší cenu a ne vždy v dostatečném množství. Nemocní zaměstnanci mohou navíc chybět firmám, které mají v Číně přímo svou výrobní pobočku nebo zde vyrábějí některé součástky. To se může dotknout například i některých firem dodávajících díly do automobilového průmyslu,“ řekl Právu viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Podle ředitele firmy Algotech Františka Zemana v Číně kvůli opatřením okolo koronaviru zavřelo i několik továren, které vyrábějí pro známé výrobce elektroniky a počítačového hardwaru. „Určitě dojde ke zpoždění dodávek, ale evropské hospodářství to neohrozí,“ uvedl. Váznoucí dodávky z Číny, která je světovou manufakturou na součástky, komponenty i výsledné produkty, začínají registrovat také obchodníci. Negativní dopad koronaviru na výrobu i dostupnost zboží z Číny očekává třeba i největší tuzemský e-shop Alza.cz.

„Předpokládáme, že bude-li se situace dramaticky zhoršovat, může dolehnout i na české obchodníky a dovozce spotřebního zboží, kteří výrobky vyrábějí nebo nechávají kompletovat v Číně. Některé podniky totiž hlásí, že jejich zboží je v této chvíli zablokované v tamních skladech,“ podotkl mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro.

Problém i pro Škodu

Nákaza také utlumila v Číně výrobu a prodej aut značky Škoda. Čína je pro Škodu celosvětově největším odbytištěm, loni tam prodala 282 tisíc vozů. Koncern Volkswagen se na konci ledna rozhodl kvůli koronaviru prodloužit dovolenou v čínských továrnách, ve kterých se škodovky také vyrábějí. Původně se měla výroba ve většině těchto závodů obnovit už v pondělí, některé ale zůstanou zavřené ještě minimálně týden.

Foto: Škoda Auto

Výrobní linka firem Shanghai Volkswagen a Škoda Auto.

Pokračující epidemie dopadá na čínskou ekonomiku stále citelněji. Podepisuje se na tom i omezení v dopravě. Spoje do pevninské Číny již úplně zrušilo na 70 leteckých společností, dalších 50 lety do země významně omezilo.

Pokud se podaří situaci v Číně dostat pod kontrolu a epidemie se nerozšíří do dalších zemí, měl by být dopad na českou ekonomiku podle Špicara minimální. „Pokud by však problém v Číně eskaloval, může to naši ekonomiku ovlivnit.

Při delším trvání bude třeba, aby čeští dosavadní odběratelé čínského zboží hledali nové dodavatele.
ekonom Lukáš Kovanda

Přestože Čína nepatří mezi naše top exportní destinace, může se problém projevit v důsledku naší provázanosti s evropským trhem. Skrze jiné země EU totiž do Číny proudí i hodně naší produkce,“ dodal.

„Koronavirová nákaza ochromuje čínský průmyslový a obecně výrobní sektor, takže při jejím delším trvání bude třeba, aby čeští dosavadní odběratelé čínského zboží hledali nové dodavatele. Jen obtížně si lze představit, že tito dodavatelé budou levnější než ti čínští. Spíše dražší,“ poznamenal ekonom Lukáš Kovanda.

Český export do Číny loni tvořil 1,2 procenta celkového vývozu ČR. „Koronavirus by tak neměl celkový český vývoz letos významně ovlivnit. Pro další vývoj však bude rozhodující, jak se epidemie zvládne v nejbližších měsících,“ sdělila Právu mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánka Filipová.

Čína oznámila další úmrtí. Koronaviru podlehnou dvě procenta nakažených

Svět

Na druhou stranu Čína je pro Česko druhým nejvýznamnějším dovozcem po Německu. Import čínského zboží představoval loni 15,2 procenta celkového dovozu do ČR.

„Převažovaly výrobky a komponenty z oboru výpočetní, komunikační a spotřební elektroniky, které čeští výrobci používají pro kompletaci finálních produktů v ČR, které dále vyvážejí. Těmito výrobci jsou přitom často multinacionální firmy, které k subdodávkám používají vlastní výrobní kapacity v Číně a v dalších zemích jihovýchodní Asie. Je tedy otázkou, zda a nakolik případné výpadky z čínských zdrojů budou nahrazeny dodávkami odjinud,“ konstatovala Filipová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám