Hlavní obsah

Koronavirus by mohl způsobit „ekonomickou pandemii“, míní analytici

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozšíření nákazy koronaviru z Číny do velkých ekonomik jako Jižní Korea, Japonsko nebo Itálie ohrožuje globální růst a zisky firem. Někteří analytici mluví o „ekonomické pandemii“, píše ve své analýze server CNN.

Foto: Kham, Reuters

Zdravotník dezinfikuje letadlo Vietnam Airlines.

Článek

V Jižní Koreji, která je významným producentem aut a elektroniky, je nakažených už přes 1140. Itálie hlásí přes 300 nakažených, 11 lidí zemřelo. Převážná většina nakažených je na severu země, kde je těžiště italského průmyslu. Přes 800 nakažených registruje i Japonsko.

Nový koronavirus naplňuje černý scénář celosvětové pandemie X, varují experti

Koronavirus

Dohromady s Čínou tak s virem ve velkém bojují už čtyři z 12 největších světových ekonomik. Hospodářství Itálie a Japonska přitom již koncem minulého roku zasáhl hospodářský pokles, koronavirus by mohl přispět k propadu do recese. Jako i v dalších zemích totiž boj proti nákaze znamená karanténu v některých městech, omezení dopravy. Lidé omezují aktivity i útraty s výjimkou nezbytných potřeb, jako je nákup potravin.

Riziko pro eurozónu

„Na italské karanténě v regionech Lombardie a Benátska záleží, protože tvoří třetinu italského HDP. Na italském HDP záleží, protože ovlivňuje schopnost splácet vládní dluh. Na italském splácení záleží, protože na rozdíl od Řecka dokáže položit eurozónu,“ komentoval ekonom Natland Petr Bartoň.

Evropské akcie kvůli koronaviru prudce klesají

Koronavirus

V pondělí po zprávách o rozšíření viru do Itálie výrazně propadly evropské burzy a pokles pokračoval i v úterý. Růst v Evropě je totiž už tak dost křehký, na hraně recese balancuje největší tuzemská ekonomika Německo.

Největší evropská ekonomika ve čtvrtletí stagnovala, potvrdili statistici

Ekonomika

I tam se už objevily první případy nákazy. Pro německý automobilový i strojírenský průmysl je navíc Čína důležitým trhem. V Evropě se koronavirus k úterý objevil zatím ve 12 zemích.

Efekt se nevyhnul ani USA, kde také na začátku týdne padaly akcie. Centrální banka Fed podle analytiků zřejmě bude muset přistoupit k dalšímu snížení úrokových sazeb.

„Možná se tomu zatím neříká zdravotní pandemie, ale už je to ekonomická pandemie,“ řekla CNN hlavní ekonomka Grant Thornton Diane Swonková.

Negativní dopad viru na hospodářské výsledky čeká řada firem jako třeba americký Apple. Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA) minulý týden odhadlo, že epidemie koronaviru připraví letos aerolinie na tržbách v přepočtu skoro o 700 miliard korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám