Hlavní obsah

Koronavir a veřejná doprava. Někde jezdí zdarma, v Praze jen se zakrytými ústy

Právo, Novinky, lž, mrh

Cestující, kteří využívají autobusovou dopravu na regionálních linkách objednávaných Královéhradeckým krajem, budou dočasně cestovat zdarma. Rozhodlo o tom vedení kraje v souvislosti s ochranou proti šíření nákazy Covid-19. Opatření má snížit kontakt při nákupu a označování lístku v prostoru u řidiče. Ke zvláštním opatřením či omezování spojů přistoupily i další kraje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Uzavřený prostor u řidiče pražské MHD

Článek

„Zakazujeme nástup předními dveřmi. Cestující budou nastupovat i vystupovat druhými, případně i dalšími dveřmi. Cestující nebudou po nástupu odbaveni řidičem ani odbavovacím zařízením ve vozidle. Již zakoupené jízdní doklady se nebudou označovat,“ vysvětluje první náměstek hejtmana Martin Červíček (ODS) s tím, že omezením kontaktu mezi řidiči autobusů a cestujícími by mělo dojít ke snížení rizika přenosu viru.

V souvislosti s nákazou již hradecký kraj omezil počet spojů zhruba o deset procent proti normálnímu stavu. Kraj také nařídil dopravcům častější dezinfekci vozů. V souvislosti s uzavřením státních hranic také nejezdí autobusové linky do Polska.

Do MHD v Praze od úterý pouze s rouškou

Koronavirus

Ve vlacích budou průvodčí nadále procházet, omezí ale kontakt s cestujícími tím, že budou provádět pouze vizuální kontrolu předložených dokladů a nebudou prodávat jízdenky. Pokladny ve stanicích budou fungovat v omezeném rozsahu.

„Jde nám na prvním místě o ochranu zdraví řidičů a zajištění veřejné dopravy v následujících týdnech. Zároveň se tím snažíme zjednodušit situaci veřejnosti, především lidí, kteří veřejnou dopravu potřebují k dojíždění do zaměstnání,“ dodal náměstek Martin Červíček.

Bezplatná je od pondělí městská hromadní doprava v Přerově. Do autobusů je možné nastupovat jen prostředními a zadními dveřmi. Opatření bude platit do 24. března (do 6 hodin ráno). „Doporučujeme cestujícím, aby v případě, že mají možnost, použili při cestování roušku a pokud možno si nesedali vedle sebe,“ uvedl přerovský primátor Petr Měřínský (ANO).

Zakrýt nos a ústa 

Také vedení Prahy zakázalo vstup do vozů MHD bez zakrytého nosu a úst. Nařízení primátora vstoupí v platnost od půlnoci na úterý 17. března. Opatření bude platné do odvolání.

V Česku je akutní nedostatek roušek a respirátorů, které chybí i ve zdravotnictví. Někteří lidé nyní provizorně používají alespoň šály nebo šátky. Dopravní podnik rozmístil do vestibulů metra zásobníky s dezinfekcí a zintenzivnil čištění vozů. Omezen byl zatím pouze provoz autobusů MHD. Metro a tramvaje jezdí podle běžných jízdních řádů.

Některá jihočeská města podle informací ČTK nyní kvůli šíření nákazy omezují počet spojů v MHD.

„Ve středu 18. března vstoupí v platnost nouzové jízdní řády, které se nyní zpracovávají. Dojde k částečnému přečíslovaní linek a městská hromadná doprava bude zajištěna v intenzitě víkendového provozu s posílením spojů v ranní a odpolední špičce,” uvedl za jindřichohradeckou radnici mluvčí Petr Kolář.

Reklama

Výběr článků

Načítám