Hlavní obsah

Korean Air podal nabídku na vstup do ČSA

Praha/Soul

Korejská letecká společnost Korean Air podala nabídku na vstup do Českých aerolinií. Podle webu Air Transport World (ARW) má zájem o 44 procent akcií ČSA. Korean Air jsou jedním ze dvou zájemců o aerolinky. Ohledně vstupu se povedou další jednání.

Foto: ČTK/AP

Boeing 777 společnosti Korean Air na ploše základny Comox

Článek

Nejmenovaný diplomatický zdroj Novinkám potvrdil, že společnost Korean Air nabídku na vstup do Českých aerolinií podala. Příští týden se uskuteční v Praze jednání o podrobnostech. Mluvčí Českého aeroholdingu Michaela Lagronová Novinkám pouze sdělila, že "vše běží podle harmonogramu", informaci o nabídce odmítla potvrdit.

„Ministerstvo financí nebude v tuto chvíli nic potvrzovat ani vyvracet. O situaci bude informovat ministr financí ve středu po jednání vlády,“ uvedl pro Novinky zástupce tiskového mluvčího ministerstva financí Jakub Haas.

Zájem nepřímo potvrdil prezident Korean Air, který na otázku vlivného listu Korean Times ohledně koupě 44procentního podílu v ČSA řekl, že Korean Air mají zájem posílit spolupráci s jedním z členů aliance Sky Team a dodal: "Východoevropský trh rychle roste. Chtěli bychom upevnit svou pozici v oblasti. Jako součást této snahy utratíme několik miliónů dolarů, abychom se stali druhým největším akcionářem ČSA. Nebudeme ale zastoupeni v managementu."

Podle agentury Reuters mají Korean Air zájem o 49 procent akcií ČSA.

Český aeroholding, který ČSA vlastní, začátkem listopadu rozeslal výzvu padesátce největších leteckých společností. Zájem projevili dva velcí dopravci, Qatar Airways a Korean Air.

Šance Korean Air posiluje i fakt, že ČSA se rozhodly v prosinci pro otevření dálkové linky do Soulu, v provozu by měla být od června.

Pokud uspějí Korean Air, dále se posílí jihokorejské investice v České republice. Nejvýznamnější je nošovická továrna automobilky Huyndai. Vstup do ČSA by umožnil Korean Air posílit pozici v Evropě. Současně by šlo o první takovýto krok ze strany jihokorejského dopravce.

Vláda se ČSA snažila prodat už v lednu 2009. Ve druhém kole výběrového řízení zůstalo konsorcium Unimex a Travel Servis, které za aerolinie nabídlo miliardu korun s podmínkou, že vlastní jmění ČSA bude alespoň na nule.

Reklama

Výběr článků

Načítám