Hlavní obsah

Kopřivnická Tatra čelí insolvenčnímu návrhu

– Kopřivnice
Právo, Pavel Karban

Insolvenční návrh spojený s návrhem na prohlášení konkursu na automobilku Tatra podala ve středu u Krajského soudu v Ostravě pražská společnost Severočeská správa nemovitostí. Ta převzala dluh, který vůči Tatře uplatňoval jiný věřitel. Tatra se domnívá, že návrh na insolvenci je zbytečný, neboť dluh přesahující 300 tisíc už uhradila.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Vůz Tatra Phoenix při testovacích jízdách na polygonu v Kopřivnici.

Článek

„Pohledávku zaplatili, ale až dnes (ve středu, pozn. red.). Nezaplatili ji ovšem na účet současného věřitele, Severočeské správy nemovitostí, ale na účet úvodního věřitele, pana Justa,“ sdělil Právu advokát Miroslav Bartoň, který věřitele zastupuje. Dodal, že soukromý dopravce Jaromír Just oznámil postoupení pohledávky Tatře už v průběhu úterý.

„A Tatra mu poslala peníze až dnes. To znamená, že to zaplatili někomu jinému, než měli, a to věděli o postoupení pohledávky už včera, než byla platba odeslána,“ vysvětlil.

Z insolvenčního rejstříku běžně přístupném na internetu vyplývá, že Tatra dlužila Justovi za dopravu 227 232 korun.

Běžný provoz neohrožen

Tatra o podaném návrhu na zahájení insolvenčního řízení ví. „Pohledávku ve výši zhruba 320 tisíc korun, která byla předmětem insolvenčního návrhu, společnost uhradila ještě před jeho podáním. Z tohoto důvodu máme za to, že insolvenční návrh není důvodný a měl by být příslušným soudem odmítnut,“ řekl mluvčí automobilky Vladimír Bystrov.

Tatra podle něj nezná důvody, které vedly Severočeskou správu nemovitostí, jež je také jedním z minoritních akcionářů automobilky, k podání insolvenčního návrhu. „Nelze však vyloučit, že podaný insolvenční návrh může mít souvislost s nařízenou dražbou podniku, která se má uskutečnit v pátek 15. března,“ naznačil Bystrov.

Dodal, že dražba se nijak nedotkne běžného provozu Tatry; výroby či prodeje nákladních vozidel. „Tatra má zajištěné objednávky na několik měsíců dopředu a pokračuje v jednáních se zákazníky o uzavření významných kontraktů na prodej vozidel značky Tatra,“ ujistil mluvčí firmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám