Hlavní obsah

Kontroly letů do USA zpřísňuje také Francie

Francie na základě žádosti Spojených států zpřísní během letního období bezpečnostní kontroly na letištích u spojů do amerických měst. Odlety z Francie do USA tak mohou mít zpoždění. Sdělil to v pátek francouzský Úřad pro civilní letectví (DGAC). Podobný krok oznámila ve čtvrtek Británie a podle agentury AFP stejně postupuje i Belgie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Američané ve středu požádali některá zámořská letiště o větší kontrolu pasažérů na linkách do USA kvůli nebezpečí teroristického útoku. Spojené státy získaly informace, že členové al-Kajdá působící v Jemenu a také teroristé v Sýrii pracují na bombě, kterou budou schopni dostat na palubu letadel navzdory bezpečnostním detektorům.[celá zpráva]

Pražské ruzyňské letiště takovou žádost zatím neobdrželo, řekla ve čtvrtek jeho mluvčí.

Ve Francii se opatření týká sedmi letišť s desítkami letů do USA denně.

Na letiště s předstihem, hrozí zpoždění

"Tato dodatečná opatření se zavedou způsobem, aby cestujícím způsobila co nejméně nepříjemností. Přesto je nutné počítat se zpožděním," řekl mluvčí DGAC. Doporučil cestujícím do USA, aby přijížděli na letiště s větším předstihem. Opatření nelze z bezpečnostních důvodů upřesnit.

USA se obávají, že jako nositelé bomb by mohli být využiti lidé, kteří bojovali v řadách teroristických skupin na Blízkém východě a kteří mají k dispozici pasy západních států. Americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti tento týden oznámilo, že existuje "věrohodná hrozba útoku v reálném čase". "Letectví zůstává pro teroristy přitažlivým cílem, snaží se obejít naše bezpečnostní opatření," uvedl úřad.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám