Hlavní obsah

Koninu ve svých výrobcích s hovězím přiznal i potravinářský gigant Nestlé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Skandál s koňským masem v produktech z hovězího se rozrůstá. Postihl i největšího světového výrobce potravin - firmu Nestlé. Společnost musela stáhnout v Itálii a Španělsku těstoviny s hovězím poté, co ve výrobcích testy odhalily stopy koňské DNA. Maso dodával německý výrobce. S odvoláním na sdělení společnosti o tom na své internetové stránce informoval deník Financial Times (FT).

Foto: Dominic Favre, ČTK/AP

Sídlo společnosti Nestlé ve Vevey

Článek

FT napsal, že společnost stáhla z prodeje v Itálii a ve Španělsku chlazené ravioli a tortellini značky Buitoni s hovězím masem. Kromě nich budou z prodeje staženy mražené lasagne po boloňsku, vyráběné ve Francii pro cateringové firmy. Příměs koňského masa byla nízká, ale přesahovala hranici jednoho procenta.

Nestlé kvůli tomu přestalo odebírat masné produkty od německé společnosti H. J. Schypke, která maso dodávala belgickému výrobci JBS Toledo.

Nestlé v prohlášení uvedlo: „Není to otázka bezpečnosti potravin, ale špatné označování produktu znamená, že jsme selhali při dodržování vysokých standardů, které od nás spotřebitelé očekávají.“

Společnost také uvedla, že po nálezu koňského masa zlepší kontrolu a bude maso na koňskou DNA testovat předem. Koncern Nestlé, který má sídlo ve Švýcarsku, ještě minulý týden tvrdil, že výrobky prodávané pod jeho značkami koňské maso neobsahují.

Skandál se zaměňováním levnějšího koňského masa za hovězí vypukl v polovině ledna ve Velké Británii a v Irsku. Podobné případy se pak objevily také ve Francii, Rakousku, Norsku, Dánsku, Nizozemsku, Německu, Švýcarsku, Švédsku nebo ve Finsku.

Skandál je mnohem větší, než se původně zdálo, a postihuje renomované výrobce, například švýcarský Co-op, který se zaměřuje na zdravé potraviny, musel stáhnout devět svých produktů, které pro něj vyráběla francouzská firma Comigel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám