Hlavní obsah

Koninu v hovězích hamburgerech našli po Britech a Irech také Španělé

– Madrid

Ve Španělsku našla organizace na ochranu spotřebitelů koňské maso v hovězích hamburgerech, uvedla agentura AP. Konina byla nedávno nalezena v karbanátcích také v Irsku a ve Velké Británii. Výrobky prodávaly například supermarkety řetězce Tesco, a to i v České republice, kde byly hamburgery s příměsí koňského masa ihned staženy, ačkoliv konina není zdravotně závadná.

Foto: František Petrák, Právo

Hamburger v italské ciabattě. Ilustrační foto

Článek

Ve Španělsku se jedná o značku Eroski a hamburgery Alpiende, což je vlastní značka nákupního řetězce AhorraMas, který už podle agentury AP oznámil, že výrobek stáhne z prodeje.

Podle Španělů není problém s tím, že by potraviny byly nejedlé, jsou ale špatně označené, neboť o příměsi koniny není na etiketách ani zmínka.

Irové už potvrdili, že koňská surovina v karbanátcích irského výrobce Silvercrest, které se prodávaly i ve zmíněném řetězci Tesco, pocházela z Polska. Původ koňského masa přimíchaného do hovězích hamburgerů ve Španělsku zatím není znám.

Koňské maso se jí celkem běžně například ve střední Asii, Jižní Americe, či v Belgii nebo ve Francii, kde proti pojídání koniny protestovala v minulosti slavná herečka a ochránkyně práv zvířat Brigitte Bardotová a mnozí jiní.

Britská BBC oslovila několik historiků se zaměřením na gastronomii a zvířata, aby zjistila, proč lidé málo konzumují koninu. Zjistila, že koňům jsou prý přikládané kladné vlastnosti, pomáhali lidem vyhrávat války a po staletí zajišťovali dopravu, člověk k nim má vřelý vztah. "Musíme si uvědomit, že před vynálezem železnice byli koně hlavním dopravním prostředkem. A přece nesníte svůj Aston Martin," žertoval s BBC historik Ivan Day.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám