Hlavní obsah

Kondomů se v ČR prodává stále méně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku v posledních letech výrazně klesá prodej kondomů, které při pohlavním styku chrání před nechtěným otěhotněním a pohlavními chorobami včetně nemoci AIDS.

Článek

Obchodníci i zdravotníci soudí, že nižší zájem o kondomy mají na svědomí moderní formy antikoncepce. Ženy proti otěhotnění užívají často hormonální antikoncepci, a kondom tak ztrácí jednu ze svých funkcí.

Roli hraje i uvolněné sexuální chování Čechů, kteří v posledních letech ztrácejí strach z AIDS.

Barbora Bastlová ze společnosti ACNielsen řekla, že zatímco od května 2003 do dubna 2004 se v českých obchodech s potravinami a smíšeným zbožím, drogériích, lékárnách a u čerpacích stanic prodalo 17,7 miliónu kondomů v hodnotě téměř 141 miliónů korun, o rok později jejich prodej klesl na 16,3 miliónu kusů (131,5 miliónu korun).

Od loňského května do letošního dubna pak Češi za 15,8 miliónu prezervativů utratili necelých 133 miliónů korun.

"Prodeje prezervativů opravdu klesají. Z podvědomí Čechů se totiž vytratil strašák AIDS, a lidé navíc začali upřednostňovat jiné formy antikoncepce," řekla Silvie Farniková z českotěšínské společnosti OLZA-Trading, která v Česku distribuuje prezervativy Pepino.

Firmy investují do reklamy

Dovozci proto přešli do protiofenzivy. Spolupracují s různými sdruženími na pomoc HIV-pozitivním lidem, pořádají pouliční propagační akce, bezplatně rozdávají prezervativy například na hudebních festivalech a hlavně masivně investují do reklamy.

"Máme obrovské billboardové kampaně a propagujeme naše prezervativy i na internetu, kde si hlavně mladí lidé mohou najít všechny informace. Myslím, že letos by se již i díky těmto akcím mohl prodej kondomů zlepšit," uvedla Farniková. Prodej prezervativů má podle ní sezonní výkyvy - jejich nejvyšší spotřeba bývá v létě, kdy pravidelně vzrůstá sexuální aktivita lidí. "Letos se ale kondomy dobře prodávaly i v zimě, což bylo zřejmě způsobeno její netypickou délkou," podotkla Farniková.

Nejvíce riskují Norové

Češi podle odborníků i přes hrozbu AIDS a dalších pohlavních nemocí v sexu riskují. Nechráněný styk s neznámým partnerem mělo podle jednoho z výrobců kondomů 54 procent Čechů. V žebříčku 41 zemí se tak Česko ocitlo na 12. místě.

Po zlepšení z počátku devadesátých let, kdy pod hrozbou AIDS začalo stoupat v Česku užívání kondomů, se lidé podle sexuologa Petra Weisse nyní proti pohlavním chorobám méně chrání. "Nechali se ukolébat, protože katastrofické předpovědi se naštěstí nenaplnily," uvedl.

ČR je nákazou zasažena minimálně. Lékaři v Česku evidovali celkem 878 HIV pozitivních, u 199 z nich se rozvinula nemoc AIDS. Podlehlo jí 119 Čechů. Lidé trpící nemocí AIDS se nyní dožívají výrazně vyššího věku než v minulosti. Mladí lidé se proto AIDS přestávají bát a v posledních letech roste počet nově infikovaných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám