Hlavní obsah

Komerční banka přijde kvůli jednomu z klientů o miliardu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Komerční banka zřejmě v hospodaření doplatí na neschopnost jednoho ze svých klientů splácet půjčky, které u ní má. Banka uvedla, že jde o klienta, který podniká v oboru rozvodu a prodeje elektřiny a závazek je zhruba miliarda korun.

Článek

Velkou firmou, která podniká v tomto oboru a má v posledních týdech podobné problémy, je Moravia Energo. A právě o ní se spekuluje, že by mohla být tou, která Komerční bance komplikuje čísla o ziscích.

"Banka na základě dostupných informací neočekává ze strany klienta úplné splnění jeho závazků," řekla mluvčí Komerční banky Monika Klucová. Doplnila, že neví o tom, že by jiný klient měl podobné problémy splácet své úvěry.

Firma byla odstřižena od obchodů

Moravia Energo dluží peníze více subjektům. Operátor trhu s elektřinou ji vyřadil z obchodování s energií, protože firma nemá peníze na zálohy pro budoucí dodávky. Banky nebyly ochotny firmě dál půjčovat.

"Spekuluje se také o tom, že část pohledávek ČEZu vůči Moravia Energo jsou kryté garancemi Komerční banky, celková expozice spojená s tímto klientem tedy může být podle našeho názoru ještě vyšší," uvedl analytik společnost Atlantik FT Milan Lávička.

Moravia Energo nyní nemůže dodávat elektřinu svým obchodním partnerům. Že není schopna plnit své závazky, přiznala společnost v úterý. Společnost patří miliardáři Tomáši Chrenkovi. Byla čtvrtou nejúspěšnější firmou na trhu a proudem.

Operátor trhu s elektřinou, který v ČR organizuje obchody s totuto energií a sleduje její spotřebu, neočekává, že by se firma na trh s elektřinou vrátila.

Reklama

Výběr článků

Načítám