Hlavní obsah

Kolik stojí smrt? V Česku živí 400 pohřebních služeb

Novinky, Tomáš Holý

Stejně jako svatba i pohřeb patří v lidském životě mezi mimořádné události. V obou případech je také nutné počítat s vynaložením nemalých částek. Podle odborníků přijde průměrný pohřeb v Česku na zhruba 22 tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Rakev připravená v krematoriu na žeh

Článek

Mnoho lidí je přesvědčeno, že v pohřebnictví lze vydělávat velké peníze. I to je zřejmě důvodem, proč je v tuzemsku podle odhadů Sdružení pohřebnictví ČR asi 400 pohřebních služeb. V tomto počtu je zahrnuto i 28 krematorií. Mnohé pohřební služby se však musí potýkat s nedostatkem práce či tvrdým konkurenčním bojem.

„Konkurence je silná. Každý si myslí, že je to byznys. Je určitý počet nebožtíků, více se jich udělat nedá jako třeba rohlíků,“ řekl Novinkám tajemník Sdružení pohřebnictví Josef Hájek. Podle něj pohřebnictví zas tak výdělečné není. Svědčí o tom i fakt, že Hájek ve svém okolí eviduje několik společností, které za poslední měsíce zkrachovaly.

Kolik stojí průměrný pohřeb (v Kč):
řečník na obřadu300-700
rakev4000 (ale také i 80 či 200 tisíc)
věnec800-2500
urna500-2500
pronájem kaple200-300 (obřadní síň i několik tisíc)
koňský povoz, který na pohřbu veze rakevpronájem za cca 1000
vykopání hrobu na jednu rakev2500-6000
hrobka pro dvě rakve35 000-100 000
uložení popela do kolumbární schránky400-600 za rok
*Uvedené ceny jsou jen orientační. Vždy záleží na lokalitě a také materiálu, například dřevo použité na rakev.

V porovnání s cizinou je pohřeb v Česku levný. Zatímco za hranicemi přijde standardní pohřeb na 1,5 až dvojnásobek průměrného platu, v tuzemsku je to zhruba jeden průměrný plat, tedy kolem 22 tisíc korun. „Je tu deficit. Pohřební služby jedou na doraz. Mají zastaralý vozový park, zastaralé vybavení proti cizině, ale je to lepší než za socialismu,“ dodal Hájek.

Za zmíněných 22 tisíc korun je už téměř jedno, zda se rodina rozhodne uložit nebožtíka do země, nebo ho nechá pohřbít žehem a ostatky uloží do urny. Cenově to vyjde zhruba stejně. Ale stejně jako u jakýchkoliv jiných služeb i funerální byznys nabízí „nadstandardy“.

Rakev lze pořídit za pár tisíc, ale i za několik desítek tisíc korun. Obdobně je tomu s urnami či věnci. Zde se rozpětí cen pohybuje od několika stovek až po dva a půl tisíce korun. Co se týče hrobu, tak standardní výkop na jednu rakev přijde na 2,5 až šest tisíc korun. Rodinná hrobka na dvě rakve může stát až 100 tisíc korun. Pěkný náhrobní kámen o velikosti dva na dva metry pak přijde klidně na 150 tisíc korun.

Co jste možná o pohřbech nevěděli:
V případě kremace se tělo pálí i s rakví. Bez její koupě se tedy pozůstalí neobejdou.
V případě uložení těla do země musí být nebožtík pochován na veřejném pohřebišti.
Nakládání s popelem zákon neřeší. Popel proto může být uložen na pohřebišti či soukromém pozemku, rozprášen, nebo si jej lidé mohou nechat například doma. Nesmí být pouze dotčeno mravní cítění veřejnosti či pozůstalých a důstojnost zesnulého.
Při pohřbívání do země platí pozůstalí rovnou pronájem místa na hřbitově. Nejčastěji je pronájem na 15 let. Pokud po této době není pronájem prodloužen, může hřbitov místo pronajmout někomu jinému. Po 15 letech jsou totiž ostatky natolik zetlelé, že buď jsou ponechány v daném hrobě, nebo jsou přeneseny do společného hrobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám