Hlavní obsah

Kolaps se nekonal: dlouhé fronty byly před znovuotevřenými obchody jen výjimečně

Obchodní centra v Česku dnes při celkovém znovuotevření po uvolnění vládních restrikcí zásadní problémy nezaznamenala. Jejich průměrnou návštěvnost Asociace nákupních center odhaduje na 50 procent. Byly ale i výjimky: například pražská Galerie Harfa atakovala loňská čísla. Asociace i obchodníci čekají o nadcházejícím druhém adventním víkendu růst návštěvnosti, uvedli dnes pro ČTK.

BEZ KOMENTÁŘE: Otevření obchodních centerVideo: Novinky

 
Článek

Nákupním centrům se podle předsedy českého výboru Asociace nákupních center Jana Kubíčka dařilo dohlížet na dodržování všech pravidel. „O zájmu lidí opět moci nakupovat svědčily kolony aut, které se v okolí některých nákupních center, například v Praze, přes den tvořily," uvedl. V nákupních centrech lidé stáli podle něj ve frontách u obchodů s oblečením, obuví či knihkupectvími.

Například návštěvnost Galerie Harfa se podle jejího výkonného ředitele Pavla Hradce blížila loňské, kdy byla ale navíc otevřená O2 arena. „I přes to byla kapacita parkoviště využita pouze na 50 procent, mnoho návštěvníků tedy přijelo tramvají," doplnil. Fronty se podle něj tvořily ale jen před diskontní prodejnou Pepco. Za nevýhodu současného stavu považuje omezený provoz stravovacích koutků. V těch může být jídlo prodáváno podle vládního nařízení pouze s sebou.

Je znovu otevřeno. Restaurace, obchody i muzea vítají návštěvníky, i když v omezeném režimu

Domácí

Do obchodů s módou českých značek Kara a Pietro Filipi dnes dorazilo v průměru zhruba 40 zákazníků. Podle Ladislava Pštrose, maloobchodního ředitele společnosti C2H, pod kterou obě značky patří, byla návštěvnost naopak nižší, než čekali. Nebylo nutné koordinovat a regulovat maximální počet lidí v prodejnách. „V Pietro Filipi byla mezi Prahou a regiony srovnatelná návštěvnost. V případě obchodů značky Kara bylo více zákazníků v regionech než v Praze," uvedl.

Zákazníci podle něj nejvíce poptávali zimní zboží jako svetry nebo kabáty. V Kaře byl zájem o péřové bundy. Lidé mysleli i na vánoční dárky a pořizovali podle Pštrose šály, kravaty, ponožky či rukavice.

Velký počet zákazníků přišel dnes do Paláce knih Luxor na Václavském náměstí v Praze. Podle mluvčí společnosti Ivany Oberhofnerové už pár minut po otevření se limit počtu zákazníků v jeden čas v prodejně dostával na maximum. Luxor proto nasadil plný počet knihkupců, kteří pomáhali zákazníkům s výběrem, a to i na pokladny, aby se netvořily fronty. Lidé podle ní nakupovali hodně, knihy i další zboží. Výsledky prodejů se však podle ní ukážou až příští týden.

Havlíček: Rozvolněním vracíme do Česka život

Koronavirus

„Otevřeli jsme pouze hlavní vchod, kde stojí dva pánové z ostrahy a rozdávají čísla. Jimi regulujeme počet návštěvníků v knihkupectví. U vstupu a u pokladen jsou rozmístěné dezinfekce a ubrousky pro návštěvníky i zaměstnance," řekl Vlado Mikuš, zástupce vedoucí Paláce knih Luxor.

Vláda kvůli zamezení šíření koronaviru od 22. října zakázala maloobchodní prodej. Otevřeny mohly být potraviny, drogérie, lékárny, galanterie, květinářství nebo optiky. Dnes se mohla otevřít nákupní centra i všechny obchody a služby. V prodejnách platí limit 15 metrů čtverečních provozní plochy na jednoho zákazníka. Lidé musejí dodržovat dvoumetrové odstupy v obchodech, případně i ve frontách před nimi. V obchodních centrech fungují jídelní zóny v omezeném režimu, dětské koutky musejí dál zůstat zavřené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám