Hlavní obsah

Koalice se shodla na zavedení elektronické evidence tržeb

Vládní strany se na středečním jednání koaliční rady podle šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka shodly na elektronické evidenci tržeb. S jejím zavedením prý souhlasí i lidovci, kteří měli dosud výhrady a požadovali podrobnější informace.

Foto: archiv Pravo, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na vládu by se elektronická evidence tržeb mohla podle Faltýnka dostat v příštích dvou nebo třech týdnech.

"Koalice se shodla, včetně KDU-ČSL, že bude podporovat tento projekt," řekl novinářům na úřadu vlády Faltýnek. "Já považuji za důležité, že KDU-ČSL nám dneska řekla, že podporuje tento projekt a že jsou spokojeni s těmi odpověďmi, které dostali z ministerstva financí," podotkl také.

Lidovci před rozhodováním o chystaném zákonu požadovali studii, která by přesně hodnotila dopady normy.

Od příštího února

Elektronická evidence tržeb by podle ministra financí Andreje Babiše měla začít fungovat spíše v únoru než v lednu příštího roku. Dnes se podle něj strany dohodly na principu.  V první fázi se má týkat obchodníků a posléze i dalších skupin podnikatelů.

Na středečním jednání podle Faltýnka padl návrh, aby seznam podnikatelů, kterých se evidence bude týkat, byl součástí vládního nařízení, aby je vyhláškou neurčovalo jen ministerstvo financí.

"My počítáme, že to budou řádově stokoruny měsíčně," uvedl Faltýnek k tomu, jak zákon pocítí podnikatelé.

Ministerstvo financí počítá s tím, že by se elektronická evidence tržeb týkala až 600 tisíc obchodníků, restauratérů, hoteliérů, řemeslníků či poskytovatelů služeb. Od ledna by ji měly mít restaurace a hotely. Od dubna by se do systému připojily maloobchodní a velkoobchodní společnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám