Hlavní obsah

Klimatizace jedou na plno. Květnová vedra zvýšila spotřebu elektřiny

Na květen extrémně teplé počasí zvýšilo v posledních dnech spotřebu elektřiny. V některých časech činí meziroční nárůst až šest procent. Důvodem je především větší využívání klimatizací. Ve čtvrtek to uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Důvodem nárůstu spotřeby bylo především větší využívání klimatizací.

Článek

Podle Kříže jde ale stále o spotřebu hluboko pod úrovní zaznamenávanou v zimě i během parných dnů v létě, kdy teploty dosáhnou ještě výše než v posledních dnech.

„Z hlediska spotřeby je na konci jara a v létě spotřeba o více jak třetinu nižší než v zimě, nedostatky tedy nehrozí. Naopak na letní období se pravidelně plánují odstávky elektráren kvůli údržbě,” uvedl mluvčí.

Vyšší teploty podle něj neovlivňují ani výrobu. „Naše elektrárny využívají takzvaný uzavřený chladicí cyklus, kdy se ke snižování teploty vody používají chladicí věže,” dodal.

Distributor E.ON podobný nárůst jako ČEZ nezaznamenal. „Aktuální počasí odpovídá horkým letním měsícům a teploty v posledních dnech pravidelně šplhají ke třicítce, takže by se dalo předpokládat, že klimatizace a ventilátory pojedou na plné obrátky celé dny, čímž bude stoupat i celkový odběr elektrické energie,” řekla mluvčí E.ON Martina Slavíková.

Podle měření E.ON se nezvykle teplé počasí ve zvýšeném odběru elektrické energie ze sítě výrazně neprojevilo.

Teploty v Česku v posledním měsíci připomínají začátek letních prázdnin. Počasí je tak o 40 dní napřed a odpovídá klimatu v Maďarsku. Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu v úterý uvedli, že průměr teplot na stanici Praha-Ruzyně za posledních 30 dní je 16,2 stupně Celsia, což v historických tabulkách odpovídá normálu pro období od 6. června do 5. července.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám