Hlavní obsah

Klaus otevřel dálnici mezi Ostravou a Bohumínem

Právo, Novinky, ČTK, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Prezident Václav Klaus v sobotu slavnostně otevřel první část dálnice D47 mezi Ostravou a Bohumínem na Karvinsku. Úsek dlouhý 17,2 kilometru začnou řidiči využívat od neděle. Za první část dálnice zaplatil stát 14 miliard korun. Celá trasa mezi Lipníkem nad Bečvou a česko-polskou hranicí by měla být dokončena v roce 2010.

Foto: Sznapka Petr, ČTK

Zprava prezident Václav Klaus, ministr průmyslu a obchodu Martin Říman a hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský 1. prosince slavnostné otevřeli první část dálnice D47 mezi Ostravou a Bohumínem na Karvinsku.

Článek

Mezi ostravskou Rudnou ulicí a Starým Bohumínem mohou od neděle lidé jezdit zatím bez dálničních známek. Řidiči nákladních vozidel ale musejí počítat s mýtnými bránami. Dálniční průtah Ostravou odvede dopravu ze západu na severovýchod města. "Uleví se křižovatkám v Ostravě-Přívozu a stále ucpané křižovatce u Nové Vsi," řekl ostravský primátor Petr Kajnar. Dálnice podle něho zvyšuje atraktivitu regionu v očích investorů, v krajině však zůstane "civilizační jizvou".

Otevřením sedmnáctikilometrového úseku se dnes zvýšil počet dálničních kilometrů v tuzemsku na 1002. Tisícího kilometru se čeští motoristé dočkali po 40 letech od zahájení stavby první funkční dálnice D1. Na konci roku přibude ještě sedm kilometrů dálnice D3 v jižních Čechách. "Je to prolomení významné hranice," řekl generální ředitel ŘSD Alfred Brunclík. Celkem se letos česká dálniční síť rozroste o 50 kilometrů, loni to bylo rekordních 70 kilometrů.

Úseky dálnice D47 Lipník n. B. - hranice ČR/PR (80,2 km)
Ostrava - Bohumín (17,2 km) zprovozněno: 1.12.2007
Bílovec - Ostrava (11,7 km) duben 2008
Lipník n. B. - Bělotín (15,4 km) listopad 2008
Bělotín - Hladké Životice (18,1 km) listopad 2009
Hladké Životice - Bílovec (11,7 km) listopad 2009
Bohumín - hranice ČR/PR (6,1 km) druhé čtvrtletí 2010

Dálnice D47 mezi Ostravou a Bohumínem

Na prvním dálničním úseku D47 budou řidiči projíždět čtyřmi mimoúrovňovými křižovatkami. V úseku je také 25 mostů v celkové délce zhruba tři kilometry. Nejdelší most vede přes železnici a řeku Opavu a měří 738 metrů. Celá dálnice D47 bude dlouhá 80 kilometrů a stát za ni zaplatí téměř 60 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Dálnice D47 do Ostravy bude až v roce 2009

Dálnice D47 (Lipník nad Bečvou-Ostrava-Bohumín) nebude dokončena dříve než v roce 2009. Sdělil to generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Alfred...

Výběr článků

Načítám