Hlavní obsah

Klaus: ČR v dohlédnutelné budoucnosti neplánuje přijmout euro

Právo, Jiří Ovčáček
Brusel

Prezident Václav Klaus v úterý po setkání s belgickým premiérem Yvesem Letermem v Bruselu prohlásil, že Česká republika neplánuje v dohlédnutelné době vstoupit do eurozóny a přijmout tak společnou evropskou měnu. Klaus je na oficiální návštěvě Belgie poprvé.

Foto: Jiří Ovčáček, Právo

Prezident Václav Klaus se v Belgii sešel s premiérem Yvesem Letermem (uprostřed).

Článek

„ČR neplánuje v dohlédnutelné, předvídatelné budoucnosti vstoupit do eurozóny,“ řekl na tiskovém brífinku Klaus. „Někteří z nás, jako já, který jsem makroekonomem, tak jsem dvacet let varoval před potenciálními problémy, které může přinést společná evropská měna pro velmi heterogenní seskupení zemí,“ poznamenal český prezident.

Klaus ale doplnil, že pokud jde o Belgii, bylo přijetí eura racionálním krokem. Otázkou podle českého prezidenta je, jestli to je racionálním krokem pro zbývajících šestnáct zemí eurozóny. Belgický premiér vyzdvihl, že jde o první oficiální návštěvu jeho země.

„Jsme hrdi, jsme šťastni, že si vybral pro oficiální návštěvu naši zemi,“ prohlásil Leterme. Čeští politici přitom navštěvují Brusel velmi často, ale míří zde do institucí EU. Belgie jako taková zůstává v pozadí. „Jsme velmi často v Bruselu, ale to neznamená, že jsme v Belgii,“ poznamenal k tomu Klaus.

Hrozí rozpad Belgie

Belgii trápí značné vnitropolitické problémy. Země je bez regulérní vlády, vede ji prozatímní kabinet v čele s Letermem. Krize se táhne od loňských červencových voleb. Příčinou jsou nevraživé vztahy mezi Vlámy a Valony, které hrozí rozpadem Belgie. Bohatší Vlámové už nechtějí finančně dotovat chudší Valonsko. Ve středu navíc mezinárodní agentura Fitch pohrozila Belgii snížením ratingu, pokud nesníží deficit rozpočtu.

Vzorem pro případné rozdělení Belgie by mohl být proces, kterým prošlo Československo. Klaus i Leterme v úterý shodně tvrdili, že problém rozmíšek v Belgii během jednání neřešili. Český prezident také v této souvislosti odmítl, že by byl strůjcem rozdělení Československa, které chtěl udržet.

Klaus se v rámci oficiální návštěvy setká v úterý s českými krajany, ve středu pak s belgickým králem Albertem II. a ve stejný den představí v Antverpách druhé vydání knihy “Modrá, nikoli zelená planeta” v holandštině.

Reklama

Výběr článků

Načítám