Hlavní obsah

Klaus: Česko by mělo snížit závislost exportu na západní Evropě

– Praha

Česká republika by měla u exportu snížit závislost na zemích západní Evropy a rozšířit svůj vývoz i do dalších zemí světa. Na středeční diskusní snídani byznysmenů s politiky to uvedl prezident Václav Klaus.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Podle prezidenta naštěstí poptávka u exportu, který je pro malou otevřenou ekonomiku typu České republiky důležitý, stále existuje. Podíl exportu na tuzemském hrubém domácím produktu činí zhruba 80 procent.

Z dat Českého statistického úřadu vyplývá, že Česká republika má v Evropské unii (EU) třetí nejvyšší podíl vývozu do členských zemí unie na celkovém exportu. Do EU směřuje zhruba 85 procent českého vývozu, zatímco unijní průměr je 67 procent.

Euro je problém, ale přežije

Ohledně eura, tedy jednotné evropské měny, prezident zopakoval, že je problémem. "Je to problém pro všechny země, které euro přijaly, ale i pro země, které ho nepřijaly," uvedl Klaus.

Rovněž zopakoval, že euro současné problémy přežije, ale za cenu vytvoření rozpočtové a politické unie, což ovšem povede ke ztrátě demokratických principů. Spolu s tím také Evropu čeká dlouhodobá ekonomická stagnace.

Česká republika o termínu vstupu do eurozóny, která má nyní problémy s vysokým zadlužením některých svých členských zemí, zatím nerozhodla. Premiér Petr Nečas (ODS) nedávno uvedl, že jeho vláda termín stanovovat nebude, protože v příštích letech bude pro Česko výhodnější nechat si korunu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám