Hlavní obsah

Kaufland musí odškodnit dodavatele, vyhne se tak vysoké pokutě

Novinky, bož
Aktualizováno

Obchodní řetězec Kaufland musí do 30 dnů písemně oznámit dodavatelům, že nemusí používat účetní systém Markant a jeho používání není podmínkou dodávek potravin do tohoto řetězce. Vyplývá to z pravomocného rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), o němž úřad informoval ve čtvrtek prostřednictvím tiskové zprávy. Řetězec navíc musí dodavatele odškodnit.

Foto: SME / Gabriel Kuchta, Profimedia.cz

Antimonopolní úřad chce rozhodnutím Kauflandu zabránit v možném zneužívání významné tržní síly vůči dodavatelům.

Článek

Antimonopolní úřad chce rozhodnutím Kauflandu zabránit v možném zneužívání významné tržní síly vůči dodavatelům. Řetězec navíc musí dodavatelům, kteří v období od 6. března 2016 do 31. prosince 2017 Kauflandu platili za účast v tomto účetním systému, tyto peníze vrátit.

„Společnost Kaufland se do budoucna zdrží jednání, které by u průměrné osoby působící v oblasti prodeje potravin obchodním řetězcům objektivně vzbuzovalo přesvědčení, že účast v systému Markant je podmínkou možnosti dodávat potraviny tomuto řetězci,” uvedl dále ÚOHS.

Kaufland skrze systém Markant dodavatelům obchodních řetězců poskytuje účetní služby. Antimonopolní úřad měl prověřit, zda Kaufland v tomto směru neporušuje zákon o významné tržní síle. Za to by mu hrozila pokuta výši desítek miliónů korun. ÚOHS nakonec správní řízení zastavil pod podmínkou uvedených závazků.

Reklama

Výběr článků

Načítám